Universiteit Leiden

nl en

Brechtje Paijmans is Mr. van de week

Sinds 1 november 2022 is Brechtje Paijmans werkzaam als bijzonder hoogleraar Conflictoplossing en rechtsbescherming in het onderwijs. Vakblad Mr. interviewde haar over haar benoeming.

Brechtje Paijmans

Ze heeft een duidelijk plan voor de start van haar nieuwe functie, zegt Paijmans in Mr. 'Allereerst ga ik graag met de diverse partijen in het onderwijsveld in gesprek om te inventariseren waar zij knelpunten ervaren rondom conflictoplossing, geschilbeslechting en rechtsbescherming. Tegelijkertijd wil ik auteurs bij elkaar brengen om gezamenlijk een handboek onderwijsprocesrecht tot stand te brengen. Wat mij betreft een gemis in de – toch al spaarzame – literatuur op het gebied van het onderwijsrecht.'

Juristen zien slechts het topje van de ijsberg van de diverse conflicten op school, zegt Paijmans. 'Waarschijnlijk alleen de conflicten (of gevolgen daarvan) die ernstig genoeg zijn om over te gaan tot een klacht, een aansprakelijkstelling, bezwaar/beroep of een procedure. Dat wil echter niet zeggen dat die conflicten ook kwántitatief de boventoon voeren, dus het is een moeilijke vraag. In procedures wordt in elk geval vaak gestreden over de reikwijdte van de zorgplicht van onderwijsinstellingen, op allerlei fronten.'

Lees hier het gehele interview met Brechtje Paijmans in Mr.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.