Universiteit Leiden

nl en

Multidisciplinaire minor geeft inzicht in cybercrime, rampen en terrorisme

Veiligheidsrisico's, variërend van cybercrime tot terreurdreiging, wereldwijd groeit de bezorgdheid hierover. Als gevolg van onder meer technologische ontwikkelingen zijn veiligheidskwesties ook steeds complexer van aard geworden. Typisch een onderwerp voor het multidisciplinaire onderwijsprogramma van Leiden-Delft-Erasmus Universities (LDE).

In de minor Security, Safety and Justice, een samenwerking van de TU Delft en de Universiteit Leiden, leren studenten om veiligheidsgerelateerde onderwerpen vanuit verschillende vakgebieden te benaderen. Dat geeft ze inzicht in de complexiteit en laat ze vanuit verschillende invalshoeken naar actuele veiligheidskwesties kijken.

Genuanceerder

Floor Stoelinga, onlangs afgestudeerd in International Relations and Organisations aan de Universiteit Leiden, volgde de minor Security, Safety and Justice: 'Ik ben erg geïnteresseerd in de mondiale veiligheidsproblematiek en dat was voor mij aanleiding om voor deze minor te kiezen. De minor stelt je in staat om de berichtgeving in het nieuws genuanceerder en analytischer te bekijken.'

Floor Stoelinga

'Doordat ik van oorsprong politicoloog ben, waren veel van de onderwerpen die in de minor aan bod kwamen, zoals technologische ontwikkelingen en risicoanalyse, nieuw voor mij. Dankzij de interactie met mensen vanuit verschillende opleidingen heb ik een nieuwe manier van denken kunnen ontwikkelen. Het versterkt je analytische vermogen. Tijdens de minor hebben we samengewerkt met studenten met uiteenlopende academische achtergronden. Dat is soms best een uitdaging, maar tegelijkertijd heel zinvol, want het weerspiegelt ook de verschillen binnen de samenleving als geheel.'

Gegevensbescherming

'Persoonlijk vond ik de kwesties rondom ethiek en recht erg interessant. Bijvoorbeeld de uitdagingen die in de toekomst ontstaan door technologische ontwikkelingen zoals zelfrijdende auto’s. Nieuwe technologieën gaan vaak gepaard met een heel spectrum aan nieuwe vraagstukken, zoals op het gebied van gegevensbescherming en privacy.'

'Bij het streven naar veiligheid lijken veel middelen gerechtvaardigd, maar dat wil niet zeggen dat ze automatisch voldoen aan de uitgangspunten van democratische besluitvorming'

'Wat me ook erg interesseert is de beleidsvorming en ethiek rondom inlichtingen. We moeten keuzes maken over wat er wel en wat er niet kan worden toegestaan in efficiënt veiligheidsbeleid, zoals bijvoorbeeld het gericht verzamelen van gegevens. Bij het streven naar veiligheid lijken veel middelen gerechtvaardigd, maar dat wil niet zeggen dat ze automatisch voldoen aan de uitgangspunten van democratische besluitvorming. Het kan leiden tot ethische conflicten.'

Tekst: Shivaani Harmsen
Hoofdfoto: een boorplatform, Pexels.com / Zukiman Mahamad

Dit artikel is verschenen in het magazine van Leiden-Delft-Erasmus Universities, een samenwerkingsverband van de drie Zuid-Hollandse universiteiten. Het hele artikel is hier te lezen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.