Universiteit Leiden

nl en

Dit zijn de vier Leidse deelnemers aan het Europaeum Scholars Programme

Vier promovendi van de Universiteit Leiden zijn begonnen aan het tweejarige Scholars Programme van Europaeum. Inmiddels hebben zij de eerste week van het programma achter de rug. Hoe was het en wat verwachten zij van dit programma?

Europaeum is een netwerk dat jonge onderzoekers en leiders samenbrengt om te discussiëren over ontwikkelingen in Europa en de Europese identiteit te versterken. 36 PhD-studenten uit heel Europa kwamen in de week van 14 maart voor het eerst samen om te leren, discussiëren, samen te werken en nieuwe vriendschappen te sluiten.

Lena Riecke

Lena Riecke

Lena Riecke, promovendus Intelligence and Cybersecurity aan het Institute of Security and Global Affairs, is onder de indruk van de eerste week van het programma in Oxford. ‘Onze hoofden zijn nog aan het tollen van deze drukke week. Het was fantastisch. Het begon met een formeel diner zondagavond. Je zit aan een lange tafel, samen met de andere scholars. De eerste week waren er veel gastsprekers, met uiteenlopende thema's. Het ging vooral over leiderschap en beleid, de toekomst van Europa, burgerwetenschap, daklozen in Oxford, bendegeweld, en er waren workshops met leiderschapstraining. De seminars werden afgesloten met een gesprek over de oorlog in Oekraïne.’

Waarom doe je mee aan het Scholars Programme?

'Ik hoorde over het Scholars Programme door de universitaire nieuwsbrief voor promovendi. Het sprak me aan omdat het een combinatie is van praktijk en wetenschap. Wat mij ook aansprak is dat ik mijn privileges en kennis kan inzetten om impact te maken en de gemeenschappen waarin we leven te verbeteren. Daarnaast is het een mooie kans om te netwerken met mensen die dezelfde interesse en motivatie hebben.'

'Het verschil willen maken klinkt heel rooskleurig, maar door alle problemen in de wereld zijn veel van mijn generatiegenoten gedesillusioneerd. Mensen weten niet hoe ze kunnen bijdragen aan oplossingen. Het is makkelijk om te gaan doomscrollen (obsessief veel negatief nieuws consumeren, red.) Het is uitputtend en daardoor word je passief. Ik vond het verfrissend om de afgelopen week samen te zijn met mensen die nog wel mogelijkheden zien om de wereld te verbeteren.'

Waar kijk je naar uit?

‘Vooral de mensen. Na de eerste week kan ik bevestigen dat iedereen erg aardig is. Veel conferenties voor academici zijn een korte uitwisseling van contactgegevens. Hier heb je een programma waarbij je 18 maanden lang dezelfde mensen ziet in verschillende settings. Ik kijk ook uit naar het project dat we gaan doen. Daarbij gaan we een beleidsvoorstel maken over een onderwerp dat we zelf kunnen kiezen. Het werkt verbindend, maar je leert ook veel over jezelf.’

Alessia Aspide

Alessia Aspide

Ook Alessia Aspide, promovendus aan het Instituut Politieke Wetenschap, is net terug uit Oxford. Aspide: ‘Die week was erg druk en intens, maar ook enorm interessant. Ik had zoveel adrenaline dat ik mij de hele week niet moe voelde. Maar zodra ik thuiskwam was al mijn energie op. Ik maakte me zorgen dat ik te verlegen of ongemakkelijk zou zijn, vooral in het begin. Maar het was een hele vriendelijke omgeving.’ 

Waarom doe je mee aan het Scholars Programme?

Ik was nieuwsgierig naar de belangrijkste problemen op het gebied van Europa, om samen met onderzoekers van andere disciplines naar oplossingen te zoeken. Ik wil graag ideeën en perspectieven uitwisselen met onderzoekers van andere disciplines. Het sprak me ook aan dat Europaeum een praktisch aspect heeft waarbij je aan een beleidsvoorstel werkt. Dat miste ik tijdens mijn promotieonderzoek. 

Waar kijk je naar uit in het programma?

Het verkrijgen van nieuwe perspectieven. Ik ben geïnteresseerd in policy making. Tijdens mijn promotie leer ik hoe ik kritisch kan nadenken en analyseren. Maar door bij Europaeum ideeën uit te wisselen met anderen die net als ik gedreven zijn door een verlangen om een inclusiever Europa te creëren, hoop ik te leren hoe je actie kan ondernemen.' Aspide wil later actief bij de politiek betrokken zijn en politieke oplossingen vormgeven.

Kseniia Soloveva

Kseniia Soloveva

Kseniia Soloveva is promovendus bij het Instituut voor Publiekrecht. Zij kon helaas niet fysiek aanwezig zijn in Oxford, omdat zij niet op tijd haar visum kreeg. Toch omschrijft ze de eerste week als ‘geweldig’. ‘Het was fascinerend om te zien hoe goed zij het hadden georganiseerd. We werden goed betrokken bij de gesprekken op een hybride manier. Er waren veel lezingen georganiseerd, allemaal met hele goede sprekers. Iedereen was verbijsterd door dit goede begin.’

Waarom doe je mee aan het Scholars Programme?

‘Omdat ik geïnteresseerd ben in publiek beleid. Ik wil Europa een betere plaats maken, wat het idee achter het programma is. Ik heb de Russische nationaliteit en met de huidige situatie kan ik bijdragen aan de discussie vanuit een ander perspectief. Dat heb ik hopelijk tijdens deze eerste module ook gedaan, denk ik. Ik ontmoet veel advocaten, maar nu heb ik de kans om 18 maanden samen te werken met mensen van verschillende disciplines. Dat is uniek en verrijkt je als persoon.’

Waar kijk je naar uit?

‘De volgende stap wordt het schrijven van een voorstel. We worden in een groep geplaatst waarin we voor de rest van de module zullen samenwerken. Ik kijk ernaar uit om de rest van de deelnemers in het echt te ontmoeten de volgende keer.’

Wat hoop je te leren?

‘In de eerste module hadden we na de lezingen groepsdiscussies. Daarin zag je dat anderen op een hele andere manier naar de lezingen hadden ervaren. Ik hoop te leren van deze diversiteit aan ideeën en meningen. Ook hoop ik meer te leren over de uitdagingen waar Europa mee geconfronteerd wordt, en de manieren om die op te lossen.

Sophie Vériter

Sophie Vériter

Sophie Vériter is promovendus bij het Institute of Security and Global Affairs. Haar onderzoek richt zich op het maken van Europees buitenlands beleid met een specifieke interesse in hybride dreigingen, strategische communicatie en de oostelijke buurt van de EU. 

Wat is het Europaeum eigenlijk?

‘Het Europaeum is een universitair netwerk. Het brengt 18 toonaangevende Europese universiteiten samen en organiseert regelmatig multidisciplinaire uitwisselingen binnen Europa, samen met openbare instellingen en ngo's. De belangrijkste activiteit van het Europaeum is het 'Scholars Programme', een tweejarige beleids- en leiderschapscursus, waarvoor Lena en ik zijn geselecteerd. Het is een zeer competitief programma waaraan ongeveer dertig van de meest ambitieuze PhD-studenten van het Europaeum-netwerk deelnemen. Het doel is om innovatieve ideeën over de toekomst van Europa te bespreken en te genereren.’ 

Wat zijn je persoonlijke doelen tijdens dit fellowship?

‘Het Europa zoals wij dat kennen, wordt in allerlei vormen bedreigd. Dat baart me zorgen en spoort me aan om ijverig te werken aan de bescherming van de waarden die onze samenlevingen nu genieten. Als Europaeum-onderzoeker wil ik vooral mijn creativiteit stimuleren en van anderen leren, zodat we samen beleidsvoorstellen kunnen doen die een verschil maken voor de welvaart en veiligheid van Europa. Ik wil met name de verdeeldheid zaaiende en radicaliserende invloed van de disfunctionele, op het bedrijfsleven gerichte informatieruimte aanpakken.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.