Universiteit Leiden

nl en

Subsidie voor Shelley van der Veek om peuters gezonde eetgewoonten aan te leren

Het onderzoeksproject waarvoor Shelley van der Veek een LUF-Gratama-subsidie ontvangt, heeft als doel ouders te helpen hun peuters gezonde eetgewoonten aan te leren door het bevorderen van sensitief voeden tijdens de fase wanneer peuters kieskeurig met eten worden. Het project beoogt de ontwikkeling van een toegankelijk en gratis eLearning programma om ouders te leren hoe ze gezonde eetgewoonten kunnen promoten tijdens de uitdagende 'lust-ik-niet' fase.

Voorkomen dat mensen te zwaar worden, is essentieel om chronische ziekten op latere leeftijd te voorkomen. Het is van cruciaal belang om de vroege kinderjaren aan te pakken, omdat gewichtstoename tijdens de eerste levensjaren een belangrijke voorspeller is van overgewicht als volwassene. Bovendien wordt overgewicht grotendeels bepaald door onze eetgewoonten en er zijn aanwijzingen dat voedselvoorkeuren al in de eerste levensjaren worden gevormd. Veel ouders worstelen echter met de vraag hoe zij gezonde eetgewoonten bij hun kinderen kunnen bevorderen. Dit is vooral een uitdaging als kinderen meer kieskeurig worden in hun voedselvoorkeuren tijdens hun tweede levensjaar, de 'lust-ik-niet fase'.

Shelley van der Veek is universitair docent bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Zij doet onderzoek naar gezondheid en ziekte binnen het gezin. Ook is zij als senior onderzoeker bij het grootschalige NWO-gesubsidieerde onderzoek ‘Baby’s Eerste Hapjes’ betrokken geweest, waarin de overgang naar vast voedsel bij baby’s werd bestudeerd. 

Lees meer over Shelley van der Veek ››

Het gebruik van druk heeft een averechts effect en zal er waarschijnlijk voor zorgen dat kinderen het voedsel dat je opdringt, minder leuk gaan vinden en minder gaan eten.

Positieve voedingsstrategieën bevorderen gezonde eetgewoonten in het eerste levensjaar

Wetenschappelijke literatuur toont aan dat herhaaldelijk proeven de beste manier is om nieuwe smaken en gezonde eetgewoonten te bevorderen. Maar een tweejarige verleiden om iets te proeven dat hij niet wil eten, is niet eenvoudig. Bovendien tonen verschillende grote onderzoeken aan dat interventies die met succes gezonde eetgewoonten bevorderen tijdens het eerste levensjaar, hun positieve effecten verliezen als peuters de lust-ik-niet fase ingaan. In deze fase beginnen veel ouders meer druk uit te oefenen om hun kind tot eten te bewegen. Het gebruik van druk heeft alleen een averechts effect en kan er voor zorgen dat kinderen het voedsel dat je opdringt, minder leuk gaan vinden en minder gaan eten. In plaats daarvan zouden positieve voedingsstrategieën gezonde eetgewoonten in het eerste levensjaar juíst kunnen bevorderen.

Het onderzoeksproject van Shelley van der Veek bouwt voort op de resultaten uit het promotieonderzoek van Merel van Vliet, Baby's Eerste Hapjes en Samen Happie met als doel gezond en positief eten te bevorderen bij jonge kinderen die in de lust-ik-niet fase zijn beland.

Over het Leids Universiteits Fonds

Het LUF beheert een aantal Fondsen op Naam waarvoor jaarlijks een subsidieronde wordt georganiseerd. Deze fondsen subsidiëren bijzondere wetenschappelijke onderzoeks- en onderwijsprojecten van wetenschappers van de Universiteit Leiden, vaak op een specifiek omschreven wetenschapsgebied. Het gaat, met een enkele uitzondering, om subsidies tussen € 2.600 en € 35.000. Lees meer ››

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.