Universiteit Leiden

nl en

Studenten adviseren veiligheidsexperts: ‘Fantastische combinatie van research en praktijk’

Een weldoordacht idee presenteren aan Schiphol-deskundigen, een oud-ambassadeur of een veiligheidsexpert. Voor de derdejaars studenten van de bachelor Security Studies was dit een unieke ervaring én een grote kans. Een van de experts: ‘Wie weet kunnen ze in de toekomst bij ons aan de slag!’

Zeven weken werkten de studenten aan het idee dat ze eind maart in groepjes voor een volle zaal mochten presenteren voor het vak Integrated Project 2. De casus was van tevoren aangeleverd door de vooraanstaande veiligheidsstakeholders van onder meer de NAVO, NCTV, politie en de gemeente Den Haag. Deze experts kwamen dan ook kijken en kozen ieder hun favoriete idee.

‘Dit vak is een van de meest unieke vakken van Security Studies’, zegt tutor Nomita Prithviraj. ‘Het zijn uitdagende casussen, waardoor de studenten al hun skills kunnen inzetten. Dat zien we ook in de feedback; studenten vinden het ontzettend leuk en uitdagend. We proberen elk jaar het contact dat ze hebben met experts te bevorderen. Ontzettend waardevol in de toekomst.’

Schiphol

Een van deze experts is Johan Visser, adviseur crisismanagement bij Schiphol. Samen met zijn collega Annette van Loenen zit hij op de eerste rij in de zaal. Hij is te spreken over de presentaties. ‘Dat ze zoveel weten over Schiphol vind ik echt knap. Ze hebben zich echt ingelezen.’

De casus van Schiphol: bedenk een goed idee voor de implementatie van het inreis-uitreissysteem (EES) in Europa, wat voor november 2024 staat gepland. ‘Er kwamen oplossingen voorbij die wij al hadden bedacht, die we hebben getest en niet bleken te werken, maar het zijn alsnog goede ideeën. Wie weet dat ze in de toekomst bij ons aan de slag kunnen’. Een verrassing van het Schiphol-duo: het winnende team is uitgenodigd om te komen kijken naar het EES-systeem.

Waardevol

Joachim Koops, hoogleraar Security: ‘Opnieuw is bewezen dat dit een uiterst uitdagend, stimulerend en waardevol moment is voor de studenten om hun eigen beleidsideeën te ontwikkelen voor invloedrijke organisaties en beleidsmakers op het gebied van veiligheid en beveiliging. Ook de feedback van de experts was waardevol, wat het vak een unieke laatste ‘rite of passage’ maakt voor de studenten.’

Een vol programma van twee dagen lang presentaties werd afgesloten met een borrel. Daar bleven de experts even napraten met de studenten. Zo ook Tom van Oorschot, voormalig ambassadeur in Noorwegen en IJsland, namens het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Ik doe voor de derde keer mee. Dit is een fantastische combinatie van research en praktijk. Knap hoe de studenten het hebben gedaan, want de casus was dit jaar wel wat ingewikkelder.’

‘Positieve aanbeveling’

De casus van het ministerie van Buitenlandse Zaken: de veiligheidsrisico’s van de toetreding van Oekraïne tot de NAVO. Van Oorschot: ‘Met drie scenario’s: als Oekraïne wint, als Rusland wint of een frozen conflict. Dat laatste is nu realistisch. Men vond het wel ingewikkeld. Een groep gaf aan: je moet in elk scenario met burgers in contact blijven, ongeacht de uitkomst van de oorlog. Ik vind dat een heel positieve aanbeveling.’ Van Oorschot is gepensioneerd, maar geeft aan de studenten graag vooruit te willen helpen, door ze te adviseren: ‘Over toekomstige stages bij Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld’.

Joachim Koops kijkt zeer positief terug op het tweedaagse event. ‘Ik wil in het bijzonder het fantastische tutor-team bedanken voor hun geweldige werk tijdens dit vak!’

Tekst: Magali van Wieren

Foto's: Arash Nikkhah & Magali van Wieren

The Integrated Project 2 course is part of the Jean Monnet Chair on Europe’s Role in Security and Global Affairs (EURISGA), co-funded by the European Commission under Grant agreement 101085789

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.