Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans te gast bij BNR Lobbypanel

Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs bij het Instituut Bestuurskunde, sprak bij BNR Lobbypanel over onder andere vaccinatie verdelingen en verduurzaming van de luchtvaart.

Vaccins

Met oog op de strijd voor vaccins tussen landen binnen de EU moeten we ons in Nederland misschien afvragen of er niet moet worden heroverwogen wat als privaat en publiek gezien wordt. Op dit moment ziet men grote verschillen in voorraden en verdeling van de vaccins, zegt Timmermans. Het is dus belangrijk om snel te kijken hoe we als landen met elkaar moeten omgaan om dit te voorkomen. Arco vertelt dat je als samenleving en overheid meer grip moet krijgen op het produceren van vaccins, omdat een groot publiek belang hier gemoed bij is. Vaccins, een soort semipublieke goederen, moeten beter verdeeld worden binnen én buiten Nederland.

Maar hadden we net zo snel een vaccin gehad als de overheid alles in macht had? En is de markt niet juist een goede oplossing op dit soort vragen? Dat is een geldig punt, zegt Timmermans, maar het is belangrijk dat we goede prikkels uitzenden, of dit nou op financieel of op ander gebied is. Arco is bang dat eenzelfde pandemie over een paar jaar zou komen met dezelfde verdelingsproblemen als nu. We hebben het over vitale zaken en het gaat om een heel groot belang, dit is volgens hem van een andere orde dan gewone medicatie.

KLM en Shell

Een ander onderwerp dat recent aan het licht is gekomen is het geheimhouden van KLM dat zij met synthetische kerosine van Shell hebben gevlogen. Heel veel was het niet en het was slechts een deel van de vlucht, maar het werd wel gezien als een revolutionaire stap in CO2-reductie. Arco kijkt hiernaar en ziet dat er nog een lange weg te gaan is. Nieuwe innovaties gaan gepaard met het financieel mogelijk maken. Het verkleinen van de luchtvaartsector lijkt Timmermans toch een onvermijdelijke keuze qua verduurzaming. Ook het duurder maken van vliegtickets lijkt een snellere stap waarbij je niet hoeft te wachten op innovaties zoals synthetische kerosine. Zo legt Arco uit dat het probleem is te zien in het feit dat vliegen van Den Haag naar Berlijn goedkoper én sneller is dan met de trein.

Beluister hier het volledige fragment

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.