Universiteit Leiden

nl en

Hoe echt zijn de foto’s van telescopen?

Telescopen produceren waanzinnige beelden zoals die van de Paardenkopnevel en zwarte gaten. Maar hoe echt zijn deze beelden? Astronoom Frans Snik van de Sterrewacht legt in een artikel van NEMO kennislink uit hoe het zit.

Telescopen nemen vaak golven buiten het zichtbare lichtspectrum waar en creëren vervolgens beelden door metingen van verschillende antennes te combineren. Je zou dus kunnen zeggen dat foto’s van telescopen niet overeenkomen met wat wij met het blote oog kunnen zien. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de foto’s van het zwarte gat M87. ‘Ik denk dat deze kleuren expres zijn gekozen om er een culturele connotatie aan te geven. Een zwart gat met een lieflijke groene gloed zou toch minder indrukwekkend zijn’, zegt Snik.

Snik gebruikt zelf andere technieken om ruimtelijke objecten zichtbaar te maken. Hij werkt met collega’s aan het ontwikkelen van geavanceerde coronografen. Een coronagraaf blokkeert het directe licht afkomstig van een ster. Hierdoor wordt het mogelijk om objecten te oberveren die vlakbij een ster liggen. ‘De zon schijnt tien miljard keer feller dan de aarde, en als je daar van een afstand naar kijkt dan zie je alleen maar sterlicht. Alles in de directe omgeving van de ster is in feite onzichtbaar. Zonder coronagraaf zien we planeten bij andere sterren niet’, aldus Snik. Wel zegt Snik dat het belangrijk is om uit te leggen aan het publiek hoe een beeld tot stand is gekomen.

Meer weten?

Lees het volledige artikel van NEMO kennislink.

Afbeelding: © Event Horizon Telescope Collaboration

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.