Universiteit Leiden

nl en

Grijp je kans voor een sneak peek in het nieuwe Gorlaeus Gebouw

Zou jij wel eens willen zien hoe het belangrijkste gebouw van onze Science Campus op het Leiden Bio Science Park tot stand komt? Op de Dag van de Bouw, op zaterdag 17 juni, kan dat!

Op 17 juni krijgen medewerkers en studenten en andere geïnteresseerden de kans eens achter de bouwhekken te kijken van het imposante Gorlaeus fase 2a, met state of the art laboratoria en onderzoeksfaciliteiten voor de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. 

De bouw van dit tweede deel van het nieuwe Gorlaeus is nog niet klaar, maar wel al zover dat het mogelijk is een goede indruk te krijgen van hoe het er bij de oplevering later dit jaar uit komt te zien. Op de Dag van de Bouw kun je zelfstandig een route volgen met informatie over de verschillende ruimtes. Met behulp van een virtual reality app, waarmee je een goede indruk krijgt van het interieur, wordt dat een bijzondere ervaring. In de nieuwbouw komen onder andere een brasserie, een bibliotheek, collegezalen, laboratoria en practicumruimtes. Ook komt de hoofdentree aan dit deel van het gebouw aan het Campusplein te liggen. 

Schets van het gebouw in de toekomst. Beeld: INHO/JHK

Ontmoeten, interactie en kruisbestuiving

Vanaf de oplevering van fase 2a vormen het Gorlaeus Gebouw met de herkenbare kamstructuur en het iconische schotelvormige Collegezalengebouw samen het 'gezicht' van de faculteit. In fase 2b komt nog een uitbreiding op de plek waar nu nog het oude onderzoeksgebouw LMUY staat met kantoren, laboratoria en onderwijsruimtes. Als deze laatste fase is afgerond, zit een groot deel van de instituten en facultaire diensten onder één dak met een vloeroppervlak van wel 100.000 vierkante meter. De nieuwe opzet nodigt uit tot ontmoeten, interactie en kruisbestuiving. 

De bouw van het Gorlaeus is onderdeel van een ware transformatie van dit deel van het Leiden Bio Science Park. Zo wordt het aangrenzende campusplein (het nieuwe Rosalind Franklinplein) de komende jaren omgebouwd tot een aantrekkelijke ontmoetingsplek met ligweides en zitjes. Ook komt er een gloednieuw Universitair Sportcentrum (USC) aan de andere kant van het plein te liggen. Na de zomer wordt een groene, overdekte fietsenstalling gebouwd op de stalen fundamenten van de voormalige Gorlaeus-hoogbouw tussen het Collegezalengebouw en het Gorlaeus Gebouw in. En iets verderop, in het aangrenzende Entreegebied, verrijzen momenteel 1100 studentenwoningen. 

Bezoek het Gorlaeus Gebouw

Fase 2 van het Gorlaeus Gebouw is te bezoeken op zaterdag 17 juni van 10:00 uur tot 15:00 uur. Het is een kindvriendelijke en overdekte locatie. Bekijk meer informatie over deze dag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.