Universiteit Leiden

nl en

Vier prangende vragen voor vier inspirerende internationale alumni

Vorige week maandagavond keerden vier internationale alumni van de Leidse rechtenfaculteit – inmiddels werkzaam in verschillende sectoren en vakgebieden – terug naar hun alma mater om in gesprek te gaan met huidige studenten. Wie zijn deze alumni?

Tijdens drie rondes van elk vijftien minuten kregen studenten de kans om al hun vragen te stellen. De vier 'sterren' van de avond die deze vragen met enthousiasme beantwoordden, waren: 

  • Jel Samar, geboren op de Filippijnen, opgegroeid in Californië en alumna Public International Law/International Criminal Law 
  • Naz Sipahi uit Turkije, die de Advanced Master in Law and Digital Technologies behaalde 
  • Manuela Dias Fonseca uit Brazilië met een Master in Crime and Criminal Justice 
  • ​​​​​​​Nicolai Alexander Santaniello uit Italië die de Advanced Master European and International Business Law deed 

Om ze beter te leren kennen en te begrijpen waarom ze ervoor kozen om hun avond hier door te brengen, leek het ons interessant om de vier alumni vier vragen te stellen. 

Jel Samar
Jel Samar

Wat is je huidige functie, voor welk bedrijf/organisation, en wat houdt het in?

Jel: Ik ben juridisch medewerker bij de Kosovotribunaal. Mijn werk houdt in dat ik juridisch advies en ondersteuning geef aan de relevante afdelingen op de griffie.  

Manuela: Ik ben momenteel promovendus aan de afdeling Criminologie van de Universiteit Leiden. Mijn onderzoek richt zich op het drugsbeleid in Brazilië en Nederland. Ik zit nu in het derde jaar van mijn promotietraject, waarin ik me vooral bezighoud met dataverzameling. 

Nicolai: Ik ben Senior Consultant bij Deloitte in het Digital Regulations team. Ik ondersteun bedrijven met juridische en governance vraagstukken op het gebied van privacy (AVG), AI, cybersecurity compliance en antitrust (Digital Markets Act). 

Naz: Ik ben Data Protection and AI Officer voor Fossil Group Inc. Ik houd toezicht op het privacyprogramma van Fossil, vervul wettelijke taken als DPO en controleer het gebruik van AI binnen het bedrijf. 

Manuela Dias Fonseca
Manuela Dias Fonseca

Hoe kwam je in Nederland terecht?

Jel: Ik wou een master in International Criminal Law doen en uit mijn eigen onderzoek bleek dat de Universiteit Leiden de beste keuze was. Toen ben ik dus vanuit Los Angeles naar Nederland verhuisd om in Leiden te studeren.  

Manuela: Ik kwam in 2018 naar Nederland om de master Crime and Criminal Justice te doen. Ik werd verliefd op het land (en ook een Nederlandse man) en besloot te blijven en hier carrière te maken. 

Nicolai: Het International Relations and Organisations (BSc) programma van de Universiteit Leiden leek me erg leuk en ik dacht dat Nederland goed bij mij zou passen. Ik kwam dus voor een bachelor en bleef ook hangen voor een master (European and International Business Law). Inmiddels woon ik al bijna zeven jaar in Den Haag.  

Naz: Ik had Nederland ooit een keer bezocht en vond het land en de mensen toen al heel leuk, dus ik wist dat ik hier ooit zou willen wonen. Maar de belangrijkste reden waarom ik hierheen kwam, was om een Advanced Master in Law and Digital Technolgies te volgen. Na mijn afstuderen vond ik een baan en bleef ik hier permanent wonen. 

Nicolai Alexander Santaniello
Nicolai Alexander Santaniello

Waarom besteed je je vrije avond aan het Career Café?

Jel: Ik wil studenten, op welke manier dan ook, helpen tijdens hun studie aan de Universiteit Leiden en in hun zoektocht naar een baan hier in Nederland. Hoewel het leven na het halen van een universitair diploma soms moeilijk kan zijn, hoop ik dat studenten gemotiveerd en geïnspireerd blijven om hun passie te volgen. 

Manuela: Naast onderzoek, geef ik ook onderwijs wat ik geweldig vind. Het omgaan met studenten, vooral internationale studenten, is voor mij erg waardevol en leerzaam. Dit was de derde keer dat ik meedeed aan het Career Café en ik heb het altijd naar mijn zin! 

Nicolai: Ik vind het leuk om naar de rechtenfaculteit te komen en met studenten te praten, zodat ik ze hopelijk een beetje op weg kan helpen in hun zoektocht naar een baan. Het is een stressvolle periode (dat weet ik nog), maar ik denk dat ik goede tips heb om het wat makkelijker te maken. Het is maar een paar avonden per jaar, echt geen last voor mij, en ik geniet ook van deze activiteiten.  

Naz: Ik weet hoe moeilijk het is om als student in het buitenland alles tegelijk te moeten regelen. Toen ik student was, kwamen alumni op bezoek die hun ervaringen met ons deelden, dus ik wilde ook nuttig zijn voor andere studenten. Bovendien vind ik het erg leuk om terug te zijn op het KOG en in Leiden. 

Naz Sipahi
Naz Sipahi

Wat zal je totaal niet missen als je ooit Nederland verlaat?

Jel: De zware windvlagen en de onophoudelijke regen zijn altijd een onderwerp van gesprek hier in Nederland. Maar, verrassend genoeg, denk ik dat ik zelfs die zou missen omdat ze mijn dag uitdagender maken. Als ik moet kiezen, dan misschien de willekeurige dagen waarop winkels en cafés gesloten zijn!  

Manuela: Ik hoop hier nog heel lang te blijven, maar als ik op een dag terugga naar mijn thuisland, zal ik twee dingen niet missen: het onvoorspelbare Nederlandse weer en het ingewikkelde zorgverzekeringssysteem. 

Nicolai: Het is vast een cliché, maar ik zal het weer, en met name de wind, zeker niet missen. Maar ik wil er ook niet te veel over klagen - geen enkel land is perfect! 

Naz: Ik ben wel van plan om hier te blijven wonen, dus hopelijk hoef ik helemaal niets te 'missen'! Maar het eerste wat ik niet erg zou vinden om te moeten missen als ik vertrek is de gezondheidszorg hier... Ik denk dat het geen uitleg nodig heeft waarom :)

Ben jij geïnteresseerd in een deelname als alumnus aan het Career Café (Internationaal en/of Nederlands)? Mail naar alumni@law.leidenuniv.nl 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.