Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek met persoonsgegevens

Als je in je onderzoeksproject privacy- of anderszins gevoelige gegevens verzamelt, dan moet je maatregelen treffen voor databescherming. Voor onderzoek geldt dat gewerkt wordt conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Als het gaat om gegevens van patiënten, bijvoorbeeld bij onderzoek in het LUMC, dan gelden ook de relevante beroepscodes.

Verwerkingsregister voor onderzoekers

Begin je een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat persoonsgegevens bevat? Dan leg je in het verwerkingsregister onderzoek vast hoe je persoonsgegevens verwerkt. je kunt het datamanagementplan (DMP, .docx, 62 kB) gebruiken om voorgenomen handelingen en afspraken te beschrijven.

 

4 tips voor onderzoek met persoonsgegevens

 1. Verzamel zo min mogelijk persoonsgegevens
  Bedenk voordat je data gaat verzamelen: welke persoonsgegevens zijn er precies nodig voor het onderzoek? Is het bijvoorbeeld nodig om persoonsgegevens te verzamelen die te herleiden zijn naar een natuurlijk persoon? Regel is: hoe minder, hoe beter. En des te minder kans op een onnodige Data Protection Impact Assessment (DPIA).
 2. Vraag toestemming
  De proefpersonen moeten vrijwillig toestemming verlenen. Meer informatie vind je op de pagina over informed consent.
 3. Werk veilig 
  Zorg dat persoonsgegevens niet in handen komen van onbevoegde derden. Lees hoe je veilig digitaal kunt werken.
 4. Vernietig of anonimiseer persoonsgegevens als je onderzoek is afgerond
  Voor meer informatie over het vernietigen of anonimiseren van persoonsgegevens neem je contact op met het Centre for Digital Scholarship.

Vragen?

Voor vragen over het verwerkingsregister onderzoek kun je terecht bij je privacy officer of het Privacyloket. Voor algemene vragen en advies over het verwerken van persoonsgegevens en het opstellen van een datamanagementplan kun je terecht bij het Centre for Digital Scholarship.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.