Universiteit Leiden

nl en

Beroepskosten

Maak je kosten om je werk goed uit te kunnen voeren? Bijvoorbeeld contributie aan een beroepsorganisatie? Dan kun je deze verrekenen met je brutoloon via het keuzemodel arbeidsvoorwaarden.

Aanvragen

 1. Log in op Remote Werkplek
 2. Kies SAP Self Service
 3. Vul uiterlijk 30 november het aanvraagformulier "Verrekening van beroepskosten" in via de tab Keuzemodel
 4. Voeg je digitale betalingsbewijzen toe.

Meer informatie over het aanvragen, volg het stappenplan in dit Kennisitem.

Wat zijn beroepskosten?

Beroepskosten zijn kosten die je maakt om je beroep goed te kunnen doen. Voorbeelden zijn opleidingskosten, kantoor- en administratiekosten en contributie van een beroepsorganisatie (geen personeelsvereniging).

Voorwaarden

 • De Belastingdienst ziet de vergoeding als loon waarover je geen belasting hoeft te betalen, als:
  • je de kosten maakt voordat je je loon ontvangt
  • je de kosten echt moet maken om je beroep goed uit te kunnen voeren.
 • Alleen beroepskosten die je binnen het huidige kalenderjaar maakt, mag je indienen.
 • Je kunt je aanvraag indienen vanaf 1 februari: je vakantie-uitkering kun je inzetten tot en met 30 april. Je brutoloon kun je inzetten tot en met 30 november. Je eindejaarsuitkering kun je inzetten tot en met 31 oktober.

ICT en arbovoorzieningen

Het is niet mogelijk om de aanschaf van computers, laptops, beeldschermen en dergelijke apparatuur of van arbovoorzieningen zoals een bureaustoel te verrekenen via de beroepskosten van het keuzemodel. Deze voorzieningen voldoen niet meer aan de fiscale vereisten zodra het via een keuzemodel loopt. Fiscaal gezien wordt er een eigen bijdrage gevraagd via het keuzemodel en dat mag voor dergelijke voorzieningen niet.

Heb je voorzieningen nodig voor je thuiswerkplek? In overleg met je leidinggevende is het in sommige situaties mogelijk om thuiswerkfaciliteiten aan te vragen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.