Universiteit Leiden

nl en

Aannemen van geschenken

Als u te maken heeft met zakelijke relaties, dan kan het zijn dat u soms een geschenk wordt aangeboden. Van een tastbaar cadeau tot een dienst of voordeel. Welke zaken kunt u aannemen zonder dat uw integriteit ter discussie kan worden gesteld?

Het aanvaarden van relatiegeschenken kent integriteitsrisico’s. Er kan sprake zijn van beïnvloeding of (de schijn van) belangenverstrengeling. Uitgangspunt bij het aannemen van een geschenk, dienst of voordeel is dat uw onafhankelijke positie er niet door wordt beïnvloed.

U mag in ieder geval geen geschenken, diensten of voordelen accepteren:

  • Met een waarde van meer dan € 50.
  • Van leveranciers van diensten of goederen.
  • Als de aanbieder nog iets ‘nodig’ heeft van u.
  • Als u zich in een onderhandelingssituatie bevindt.

Uitnodigingen

Uitnodigingen voor etentjes, theateruitvoeringen, concerten of evenementen worden ook beschouwd als geschenken. Als netwerken deel uitmaakt van uw functie, zult u wellicht voor iets worden uitgenodigd. U mag uitnodigingen van derden alleen aannemen als ze functioneel, sober en doelmatig zijn. En let altijd goed op dat uw onafhankelijkheid niet in het geding komt.

Informeren en afstemmen

Informeer altijd even uw leidinggevende over het aannemen van geschenken en uitnodigingen. Bij twijfel is afstemmen sowieso noodzakelijk. Over het algemeen zal het accepteren van kleine geschenken zoals een flesje wijn of een bloemetje na het geven van een presentatie geen probleem zijn. Duurdere geschenken worden niet aanvaard.

Meer weten?

Raadpleeg de Gedragscode Integriteit voor meer informatie. In paragraaf 3.2 leest u meer over persoonlijk voordeel en hoe u daarmee omgaat.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.