Universiteit Leiden

nl en

Promoveren

Alles over promoveren bij de Universiteit Leiden.

Toelating

Elke promovendus van de Universiteit Leiden moet worden toegelaten bij één van de Graduate Schools. De toelatingsprocedure varieert per Graduate School. Bekijk de algemene informatie over de toegang tot promotie.

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van promoveren. Deze vormen vind je op de pagina over promotieplaatsen. Ook kun je ervoor kiezen om promotieonderzoek te doen aan twee universiteiten.

Wonen in Leiden of Den Haag

Voor promovendi van de Universiteit Leiden die op zoek zijn naar woonruimte, zijn appartementen beschikbaar in Leiden en Den Haag

Promotietraject

Je wilt promoveren bij de Universiteit Leiden. Hoe ziet zo'n traject eruit? Lees meer over:

Proefschrift publiceren

Als je promoveert, moet je je proefschrift goed aanleveren. Daarvoor heb je twee formulieren nodig: bijlage C (online) en het webformulier in Converis. Lees welke stappen je moet nemen, zodat je proefschrift in behandeling wordt genomen.

Om media te attenderen op het verschijnen van je proefschrift, kun je een beroep doen op de communicatieafdeling(en) van de Universiteit Leiden.

Promotieplechtigheid

Elk promotietraject wordt afgesloten met een promotieplechtigheid. Lees waarmee je in praktisch opzicht rekening mee moet houden en bekijk de locatie waar de promotieplechtigheid meestal plaatsvindt.

Introductiedag en opleidingsprogramma

Door het volgen van een universitair opleidings- en trainingsprogramma investeer je ook in je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Het ondersteunt je bij het doen van wetenschappelijk onderzoek, het schrijven van je proefschrift, loopbaanontwikkeling en het verkrijgen van zelfinzicht. De introductiedag voor promovendi en de cursus Scientific conduct zijn verplichte onderdelen van dit traject.

Oriëntatie op de arbeidsmarkt

De universiteit raadt aan om al in het derde jaar van het promotietraject te gaan nadenken over je verdere loopbaan. Daarvoor kun je gebruik maken van het PhD Careerplatform en de individuele adviezen van een loopbaancoach. Sommige faculteiten bieden gepromoveerde, getalenteerde onderzoekers, die zich graag verder willen specialiseren, de mogelijkheid van een research fellowship.

Bedrijfsarts, psycholoog en vertrouwenspersoon

Het kan gebeuren dat je tijdens je promotie last krijgt van psychische klachten of tegen andere problemen aanloopt en dat je er niet uitkomt met je promotor of begeleider. In zo'n geval kun je terecht bij de bedrijfsarts, promovendi-psycholoog of een vertrouwenspersoon.

Promovendi-enquête

Om een beeld te krijgen van de ervaringen van promovendi van Universiteit Leiden en het LUMC is in 2021 een enquêteonderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek worden in dit rapport gepresenteerd en kunnen worden gebruikt om te leren over de ervaringen van promovendi, maar ook om de begeleiding, faciliteiten en regelgeving verder te verbeteren. De meeste vragen zijn overgenomen uit de Uniforme evaluatie Nederlandse promotietrajecten, dat ook aan andere Nederlandse universiteiten is uitgevoerd in dezelfde periode. In totaal hebben 624 promovendi van alle graduate schools van de Universiteit Leiden de vragenlijst beantwoord.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.