Universiteit Leiden

nl en

Auteursrecht

Bij het schrijven van een wetenschappelijke publicatie dient u rekening te houden met het auteursrecht. Het auteursrecht is bedoeld om u als auteur te beschermen. Het Auteursrechten Informatiepunt van de Universitaire Bibliotheken Leiden biedt Leidse onderzoekers en docenten informatie en ondersteuning bij vragen over auteursrecht.

De universiteit heeft het recht om uw proefschrift te bewaren in de Universiteitsbibliotheek en te gebruiken voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Als promovendus heeft u echter zelf het auteursrecht op uw werk, tenzij u dit expliciet overdraagt. Wordt u proefschrift uitgegeven door een uitgever? Let dan goed op wat er staat over een eventuele overdracht van het auteursrecht in de overeenkomst die u met de uitgever sluit. Dat geldt ook als u artikelen of hoofdstukken van uw proefschrift wilt publiceren in andere media.

Auteursrecht niet (volledig) overdragen

U bent niet verplicht het auteursrecht (volledig) over te dragen aan een uitgever. Stichting SURF heeft een filmpje gemaakt dat uitlegt waarom en hoe u uw auteursrecht kunt behouden.

Eerder gepubliceerde artikelen

Als u in uw proefschrift artikelen opneemt die u eerder heeft gepubliceerd, bijvoorbeeld in een wetenschappelijk tijdschrift, controleer dan altijd of het auteursrecht wel of niet bij de uitgever ligt. Mogelijk heeft u voor publicatie in uw proefschrift officieel toestemming nodig van de uitgever. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Om u op weg te helpen, hebben we een standaardbrief voor uitgevers opgesteld.

Meer informatie

U kunt terecht bij het Auteursrechten Informatiepunt van de Universiteitsbibliotheek voor meer informatie en ondersteuning. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.