Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Studium Generale: Onzekerheid opzoeken - risicogedrag in pubers en zebravissen

Datum
maandag 6 februari 2023
Tijd
Bezoekadres
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
Zaal 019

Het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Sociale Veerkracht en Veiligheid van de Universiteit Leiden presenteert Onvoorst/pelbaar, een reeks van vier lezingen over omgaan met onzekerheid. Deze lezingreeks wordt georganiseerd in het kader van Studium Generale

Tijdens de eerste lezing staat de wetenschap achter risicogedrag van pubers centraal. Pubers staan bekend om  hun risicovol en impulsief gedrag waarin ze onzekerheid juist lijken op te zoeken. De meeste volwassenen -en dieren- houden daarentegen niet zo van onzekerheid. Veel onzekerheid levert zelfs stress op.

Ontwikkelingspsycholoog Dr. Anna van Duijvenvoorde illustreert aan de hand van het puberbrein waarom sommige pubers onzekerheid opzoeken en wat ze hiervan kunnen leren. Bioloog Dr. Christian Tudorache legt uit waarom zebravissen misschien wel net zoveel houden van risicogedrag als pubers en wat wij mensen kunnen leren van de coping-strategieën van zebravissen bij het ervaren van onzekerheid.

Programma

6 februari: Onzekerheid opzoeken - risicogedrag in pubers en zebravissen
13 februari: Een onzekere wereld - van complottheorieën naar alarmsignalen in ons brein
20 februari: Onzekerheid beïnvloed - de rol van emoties tijdens conflicten en strafbepaling
27 februari: Onzekerheid omarmen - een tijdreis van de Oudheid naar de digitale toekomst

Onvoorst/pelbaar

Het doel van deze lezingenreeks is om disciplines op een toegankelijke manier met elkaar te verbinden rondom het thema “omgaan met onzekerheid”. Hierdoor ontstaan onverwachte, maar vooral ook interessante en nieuwe combinaties van invalshoeken. In een viertal duo-lezingen zullen wetenschappers van de faculteiten sociale wetenschappen, wiskunde en natuurwetenschappen, rechten, archeologie, geesteswetenschappen en governance and global affairs hun interdisciplinaire perspectief geven op onderwerpen als risicogedrag, complotdenken, onzekerheid in het brein, de rol van emoties in het nemen van beslissingen, en de positieve kanten van onzekerheid in ons verre verleden en de nabije toekomst.

Lees meer

Informatie en registratie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.