Universiteit Leiden

nl en

Begeleiding en advies bij problemen op het werk

We vinden het belangrijk dat je kunt functioneren in een positieve en veilige werkomgeving. Maar dat lukt niet altijd. Loop je tegen problemen aan? Wacht niet te lang met het vragen van advies.

Het kan goed zijn je problemen eerst met je leidinggevende te bespreken. Is dat niet mogelijk? Richt je dan tot een van de personen of instanties uit dit overzicht of vind de juiste contactpersoon via onderstaande voorbeelden. Je gesprekken met de vertrouwenspersoon of bedrijfsarts zijn vertrouwelijk. Neem ook bij twijfel contact met hen op voor vrijblijvend advies. Of je het advies opvolgt, besluit je zelf.

Weet je niet zeker bij wie je je kan melden met een probleem of een vraag of heb je gewoon wat informatie nodig over je meldingsopties? Via het infopunt kan een vertrouwenspersoon je de weg wijzen. Dit kan (anoniem) op: 071-527 3128, via e-mail of het betreffende formulier (niet anoniem). 

Weet je niet zeker bij wie je je kan melden met een probleem of een vraag of heb je gewoon wat informatie nodig over je meldingsopties?  Het informatiepunt is een vertrouwelijke en indien gewenst anonieme manier om in contact te komen met een vertrouwenspersoon.

Als medewerker kun je ook direct contact opnemen met een vertrouwenspersoon. Het informatiepunt biedt nog extra mogelijkheden zoals:

  • informatie opvragen over o.a. meldingsroutes en de behandeling van problematiek. Een vertrouwenspersoon neemt contact op om je vraag te beantwoorden.
  • Het informatiepunt wordt beheerd door een vertrouwenspersoon die gebonden is aan regels van vertrouwelijkheid en privacy.

Email: infopunt@leidenuniv.nl of stuur je vraag of opmerking via het formulier.
Telefoon: 071-527 3128.  

Als je ziek bent of klachten probeert te voorkomen, bespreek je dat liefst eerst met je leidinggevende. Komen jullie er samen niet uit? Maak dan een afspraak met je HRM-adviseur of de bedrijfsarts. De bedrijfsarts adviseert zowel jou als je leidinggevende. Of je het advies opvolgt, besluiten jullie gezamenlijk.

Op de werkvloer is er geen plek voor ongewenst gedrag, zoals pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie en geweld. Ervaar of signaleer je ongewenst gedrag? Dan kan het lastig zijn om daarover te praten. Toch is het belangrijk om het te melden bij de vertrouwenspersoon ongewenst gedrag.

Het kan voorkomen dat je in je arbeidsrelatie met de universiteit tegen problemen aanloopt. Je kunt het gevoel hebben dat je nooit aan de verwachtingen van je leidinggevende voldoet. Of er zijn besluiten genomen waar je je niet prettig bij voelt. Als je zorgen hebt, wacht dan niet te lang met het vragen van advies en neem contact op met de vertrouwenspersoon voor personeelsaangelegenheden.

Voor het goed functioneren van wetenschap is wetenschappelijke integriteit van essentieel belang. Inbreuk op wetenschappelijk integer handelen bedreigt zowel de kwaliteit als de betrouwbaarheid van de wetenschap. De vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit is je eerste aanspreekpunt bij vragen of omstandigheden die spelen bij wetenschappelijke integriteit en verdenkingen jegens een medewerker of ex-medewerker van de Universiteit Leiden.

Ervaar je problemen tijdens je promotie en kom je er zelf niet uit? Dan kun je terecht bij de vertrouwenspersoon voor promovendi van je graduate school. Je kunt er ook voor kiezen om naar een vertrouwenspersoon van een andere Graduate School dan de jouwe te gaan.

Als je iets opmerkt dat mogelijk niet door de beugel kan, dan is het belangrijk dat je dit meldt bij de vertrouwenspersoon misstanden. Vermoede misstanden kun je met een gerust hart melden. Je gesprekken met de vertrouwenspersoon zijn vertrouwelijk. Voor elke stap die de vertrouwenspersoon in overleg met jou neemt, is jouw nadrukkelijke toestemming nodig. Jij hebt altijd het laatste woord en besluit uiteindelijk of je de zaak wilt aanbieden aan de commissie klokkenluiders.

Vermoed je een schending van de wetenschappelijke integriteit? Heb je te maken met ongewenst gedrag? Ben je het niet eens met een besluit en kom je er niet uit met je vertrouwenspersoon? Dan kun je terecht bij één van de commissies. Je vindt een overzicht van de commissies in de organisatiegids.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.