Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Annie Romein Verschoor Lezing 2023

Annie Romein-Verschoor Lezing 2023: De rol van vrouwen in de klimaatbeweging

Datum
woensdag 8 maart 2023
Tijd
Toelichting
Vrije inloop vanaf 18.30 uur. De lezing start om 19.30 uur. Aansluitend aan de lezing vindt er een borrel plaats met sprekers en publiek. De ARV-lezing is ook digitaal te volgen, op 8 maart verschijnt er om 18.30 uur een livestream waar u op kunt klikken.
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Groot Auditorium

Elk jaar organiseert de Universiteit Leiden op of rond Internationale Vrouwendag, 8 maart, de Annie Romein-Verschoorlezing.

Klimaatrechtvaardigheid staat hoog op de agenda van de nieuwe generatie die inziet dat een gebrek aan actie op dit gebied in het heden grote negatieve gevolgen zal hebben voor hun eigen toekomst en die van generaties die daarna komen. Vrouwen en meisjes worden onevenredig hard geraakt door klimaatverandering, maar zitten vaak nog te weinig aan tafel om mee te praten over oplossingen. In deze editie van de Annie Romein-Verschoorlezing belichten twee vrouwen de genderaspecten van vraagstukken over het klimaat in het licht van intergenerationele rechtvaardigheid.

De Annie Romein Verschoorlezing 2023 met Aniek Moon en Fatimazhra Belhirch wordt gelivestreamed vanaf deze webpagina. Het videovenster verschijnt om 18.30 uur live!

Livestream

Geen beeld? Ververs de pagina om de verbinding te herstellen.

Aniek Moonen

Aniek Moonen

De Annie Romein-Verschoor lezing 2023 wordt verzorgd door Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging en onderdeel van het onafhankelijke Expertteam voor het Energiesysteem in 2050 in opdracht van minister Jetten. Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt ze meer dan 1.000.000 Nederlandse jongeren in het politieke klimaatdebat. Haar expertise ligt bij thema's als klimaatrechtvaardigheid en brede welvaart. Aniek is 25 jaar oud en deed haar bachelor aan het Leiden University College in Den Haag en volgt momenteel een masteropleiding in Global Business and Sustainability aan de Erasmus Universiteit. 

 

Fatimazhra Belhirch

Fatimazhra Belhirch

Zoals ieder jaar zal een referent in een korte presentatie reflecteren op de hoofdlezing. Deze reflectie wordt gebracht door Fatimazhra Belhirch. Fatimazhra Belhirch is een gedreven bestuurder en toezichthouder. Moreel leiderschap is haar kompas. Ze zet zich al ruim 20 jaar in voor een meer gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving en in het bijzonder ook voor vrouwenrechten. Ze heeft bij verschillende mensenrechtenorganisaties gewerkt in binnen- en buitenland, was jurist, diplomaat en topambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Momenteel is ze directeur-bestuurder van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en staat ze op nummer 5 van de Eerste Kamer kandidatenlijst van D66.  

Meer over de Annie Romein-Verschoorlezing

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.