Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Spectral imaging and tomographic reconstruction methods for industrial applications

  • M.T. Zeegers
Datum
woensdag 31 mei 2023
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. K.J. Batenburg
  • dr. D.M. Pelt
  • dr. T. van Leeuwen

Samenvatting

Radiografie is een belangrijke techniek om de binnenkant van voorwerpen te kunnen analyseren, met bekende toepassingen bij bagagecontroles op luchthavens en diagnostiek in ziekenhuizen. Ook in de industrie is röntgenbeeldvorming onmisbaar, bijvoorbeeld in de voedselindustrie met veiligheidscontroles op de aanwezigheid van ongewilde (kleine) objecten in producten. Met computertomografie (CT) kan een nauwkeurigere visualisatie van het product in 3D verkregen worden, maar het kost meer tijd om deze te vervaardigen. Om de conflicterende doelen van snelheid en nauwkeurigheid te optimaliseren, zijn de acquisitie- en verwerkingsmethodes van röntgenbeeldvorming en computertomografie volop in ontwikkeling.

Een belangrijke recente ontwikkeling is spectrale röntgenbeeldvorming. Hierbij kunnen spectrale röntgendetectoren de fotonen in een röntgenstraal categoriseren op energie. Uit de resulterende spectrale beelden valt meer informatie te halen (vergelijkbaar met een kleurencamera tegenover een zwart-wit camera), en dit maakt het mogelijk materialen nauwkeuriger te kunnen onderscheiden. Ook machine learning is een belangrijke ontwikkeling die machines in staat stelt om grote hoeveelheden informatie snel te verwerken, door ze met veel data te trainen op specifieke taken.

In dit proefschrift presenteren we nieuwe methodes die gebruik maken van spectrale beeldvorming en machine learning, met een speciale focus op industriële processen. Allereerst ontwikkelen we een werkproces waarmee met CT grote hoeveelheden data kunnen worden verkregen om machine learning toe te passen. Verder ontwerpen we een compressiemethode voor efficiënte verwerking van de grote hoeveelheden spectrale data. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe spectrale reconstructiemethodes die nauwkeurigere CT reconstructies geven. De gepresenteerde methodes kunnen effectief voor onder andere industriële doeleinden gebruikt worden.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.