Universiteit Leiden

nl en

Promotie

A New Feeling of Unity: Decolonial Black Power in the Dutch Atlantic (1968-1973)

  • D.E. de Vlugt
Datum
woensdag 8 mei 2024
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. D.A. Pargas
  • Prof.dr. G.P. Scott-Smith
  • dr. P.J.J. Meel

Samenvatting

Wanneer we denken aan de Black Power-beweging, gaan onze gedachten meestal uit naar Amerikaanse revolutionairen als Malcolm X en de Black Panthers, die zich in de twintigste eeuw verzetten tegen racisme in de Verenigde Staten. Maar wist je dat deze beweging over de hele wereld actief was en ook in het Nederlands Koninkrijk aanhang vond?

In haar proefschrift onderzoekt Debby Esmeé de Vlugt de geschiedenis van het Black Power-activisme in Nederland, de voormalige Nederlandse Antillen en Suriname tussen 1968 en 1973. Als eerste onderzoeker van dit onderwerp vraagt ze waarom en hoe activisten in deze gebieden zich achter de beweging schaarden. Ze beantwoordt deze vragen aan de hand van vier casussen: de Black Panthers of Curaçao (1968-1969), de Antilliaanse Black Power organisatie (1969-1970), het Nederlandse Solidariteitscomité met de Black Panthers (1969-1970) en tot slot Black Power Suriname, dat later hernoemd werd naar Afro-Sranan (1970-1973).

Op basis van uitgebreid archiefonderzoek aan beide kanten van de Atlantische Oceaan concludeert ze dat deze groepen zich bij de beweging aansloten omdat Black Power hen een alternatief pad naar dekolonisatie bood. In plaats van te streven naar volledige onafhankelijkheid pleitten Black Power activisten in het Koninkrijk voor de constructie van een internationale bond van Zwarte solidariteit, samenwerking en eenheid. Alleen door zich aan te sluiten bij zo’n netwerk geloofden ze dat de Nederlandse gebieden zich voorgoed van het kolonialisme konden vrijmaken. Daarmee biedt dit onderzoek een nieuwe blik op de geschiedenis van het antikolonialisme in de Nederlands context.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.