Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Striking a Balance between Local and Global Interests

  • S.H. Starrenburg
Datum
donderdag 2 mei 2024
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. N.J. Schrijver
  • Prof.dr. Y.M. Donders (UvA)

Samenvatting

Dit proefschrift onderzoekt de gevolgen van de uitvoering van internationale erfgoedverdragen voor individuen en lokale gemeenschappen. De focus ligt hierbij op de implementatie van de UNESCO-verdragen ter bescherming van werelderfgoed en immaterieel erfgoed. In de praktijk worden deze verdragen vaak door staten gebruikt om macht uit te oefenen over gemarginaliseerde gemeenschappen, bijvoorbeeld door het gedwongen verplaatsen van bewoners van erfgoedlocaties in de naam van erfgoedbescherming. Vaak kunnen deze gemeenschappen geen invloed uitoefenen over deze beslissingen, hoewel ze wel ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor hun dagelijks leven.

Het proefschrift stelt dat deze negatieve gevolgen te wijten zijn aan het ‘universaliserend’ taalgebruik van de verdragen, met name de manier waarop zij bepaalde vormen van erfgoed bestempelen als het ‘cultureel erfgoed der gehele mensheid’ (‘cultural heritage of mankind’). Hierdoor worden de belangen van individuen en lokale gemeenschappen ondergeschikt gemaakt aan die van de internationale gemeenschap, wat ironisch genoeg kan leiden tot het verlies van de ‘levende’ waarde van dit erfgoed.

Het proefschrift brengt op innovatieve wijze onderzoek uit verschillende disciplines samen over de invloed van het internationaal erfgoedrecht op lokaal niveau, en vertaalt deze bevindingen naar het internationaal publiekrecht. Door een grondige analyse van de huidige stand van het recht wordt duidelijk hoe het erfgoedrecht tekortschiet vanuit het perspectief van individuen en lokale gemeenschappen. Het proefschrift biedt concrete handvatten aan beleidsmakers om de positie van individuen en lokale gemeenschappen binnen het internationaal erfgoedrecht te verbeteren, gebaseerd op participatieprincipes uit het milieurecht en mensenrechten.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
06 - 2857 6982 
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.