Universiteit Leiden

nl en

Sociaal

Kom 13 februari naar de opening van de tentoonstelling Anita van Sliedregt

8 februari 2024

Kom op 13 februari om 17.00 uur naar de C-gang in het KOG voor de opening van de tentoonstelling: 

Tableaux eurasiens: Olieverfschilderijen door Anita van Sliedregt

RSVP verplichtVanwege eisen gesteld door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid is het verplicht dat wij de namen doorgeven van de mensen die de opening willen bezoeken. Mail hiervoor naar kunstcommissie@law.leidenuniv.nl.

De kunst van Anita van Sliedregt

Met een Europese kijk op het land van haar voorouders heeft Anita van Sliedregt taferelen uit het voormalig Indië geschilderd om een beeld voor zichzelf te krijgen en te creëren van het land van de stille kracht dat zij uit verhalen van familieleden heeft gevormd. 

In haar herinneringen waren dit mysterieuze, kleurrijke verhalen die tot de verbeelding spraken en ook beangstigend konden zijn. Na haar pensionering als docente Frans is ze met warme kleuren begonnen aan een reeks Indische schilderijen in olieverf, al dan niet geïnspireerd door kunstenaars uit het verleden. 

Voor de Japanse schilderijen kreeg zij inspiratie door een boek over Japan: portes sur l’Orient gekregen van een vriendin. De Japanse Ukiyo-e kunst kreeg haar belangstelling en zo volgde een reeks olieverfschilderijen waarop ze haar eigen draai geeft aan oude meesters uit deze periode. Momenteel houdt ze zich bezig met landschappen, vooral uit de Flevopolder, in impressionistische stijl. 

Als autodidact is ze begonnen in het atelier van Janny Heinsman in haar woonplaats Lelystad. Met zo’n 12 tot 14 andere schilderliefhebbers heeft ze daar een aantal jaren geschilderd, waarbij de kunstenaars elkaar instrueerden en inspireerden. 

Zo’n vijf jaar geleden is Anita in het bestuur gestapt van de Stichting Culturale die op allerlei manieren kunstenaars ondersteunt in Flevoland. Deze Stichting organiseert al 18 jaar de Tour of Art Flevoland, een twee daags evenement waarbij beeldend kunstenaars hun werk exposeren op verschillende locaties in Lelystad. Zelf heeft ze hier tweemaal aan meegedaan. Met twee andere kunstenaars heeft ze drie maanden geëxposeerd in buurthuis de Dukdalf in Lelystad. 

Toen haar zusje Emke van Breugel haar vroeg of ze in het KOG in Leiden wilde exposeren waar Emke jarenlang werkzaam is geweest, zei ze natuurlijk heel graag. Te meer daar Emke haar de liefde voor de Kunst heeft bijgebracht tijdens de talloze reisjes naar Parijs. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.