Universiteit Leiden

nl en

Zwanger aan het werk

Waar moet je op je werk rekening mee houden als je zwanger bent?

Moet ik mijn zwangerschap melden?

Je bepaalt zelf wanneer je aan je leidinggevende vertelt dat je zwanger bent. Wettelijk gezien ben je verplicht om dit uiterlijk drie weken voor je met zwangerschapsverlof wilt gaan te melden. Bekijk hoe je meldt dat je zwanger bent >>

Werken tijdens je zwangerschap?

Als je zwanger aan het werk bent, mag je extra pauzes nemen. Deze pauzes mogen bij elkaar opgeteld niet langer duren dan 1/8 deel van je werktijd.

Wij hopen natuurlijk dat je zwangerschap voorspoedig verloopt. Mocht dit echter niet zo zijn, neem dan contact op met je leidinggevende en eventueel de bedrijfsarts. We kunnen dan kijken hoe we je werkzaamheden kunnen aanpassen, zodat je veilig en gezond kan blijven werken zonder negatieve impact op je zwangerschap.

Voor het bezoek aan een verloskundige of arts vanwege je zwangerschap hoef je geen verlof op te nemen. Meld je afwezigheid wel even aan je leidinggevende.

Zwanger en werken met gevaarlijke stoffen

Ben je zwanger en heb je in je dagelijkse werkzaamheden te maken met gevaarlijke stoffen of materialen zoals chemicaliën, straling of gevaarlijke agentia? Dan gelden er mogelijk aanvullende regels waar je je aan moet houden om je ongeboren kind te beschermen.

Ziekte tijdens zwangerschap

Als je ziek wordt door klachten gerelateerd aan je zwangerschap of bevalling, meld dit dan uiterlijk binnen drie werkdagen aan de afdeling pesroneelszaken. Als de universiteit jouw zwangerschapsgerelateerde ziekmelding te laat aan het UWV doorgeven, legt het UWV een boete op. 

Zwangerschapsverlof

Als werknemer van de Universiteit Leiden heb je recht op zwangerschapsverlof. Je mag je verlof vier tot zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum laten ingaan. Ben je zwanger van een meerling? Dan mag je het verlof acht tot tien weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum in laten gaan. Lees meer over zwangerschapsverlof >>

Waar ik recht op als mijn partner zwanger is? 

Is je partner zwanger? Dan heb je recht op verschillende vormen van verlof rond de geboorte van je kind. Lees welk verlof je op kunt nemen >>

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.