Universiteit Leiden

nl en

Bestanden delen en verzenden

Bestanden delen met collega's binnen of buiten de universiteit? Sla ze op in de cloud. Dat kan via SURFdrive of Dropbox, of (met Office 365) via OneDrive. Als je bestanden hebt die te groot zijn om via de mail te verzenden, gebruik dan SURFFilesender.

Office 365 en OneDrive

Met Office 365 kun je gebruik maken van de universitaire OneDrive opslag in de cloud. Met OneDrive zijn de bestanden die je nodig hebt, overal beschikbaar.

SURFdrive

SURFdrive is een cloudopslagdienst. Het is vergelijkbaar met een dienst als Dropbox met het verschil dat de data bij SURFdrive in Nederland wordt opgeslagen.

SURFdrive

Een cloudopslagdienst waarmee je bestanden veilig kunt opslaan, synchroniseren en delen. 
Log in Log in met ULCN account.
Toegang Maak gebruik van de webversie of van het softwareprogramma. Het programma installeer je via (Managed) Software Center.
Smartphone/ tablet Apps beschikbaar voor Android en iOS.

Meer informatie op de website van SURFdrive.

Dropbox

Net als met SURFdrive kun je met Dropbox ook bestanden opslaan in een publieke cloudomgeving. De servers van Dropbox staan in de Verenigde Staten. Dit betekent dat ze onderhevig zijn aan de Patriot Act en Amerikaanse veiligheidsdiensten toegang kunnen krijgen tot de gegevens. Dropbox zelf heeft ook toegang tot de data. Beperk het gebruik van Dropbox daarom tot publieke informatie. Vertrouwelijke gegevens en bestanden kun je beter opslaan in SURFdrive.

Dropbox voor de werkplek vraag je aan via het ISSC. De aanvraag zal worden beoordeeld door je ICT-contactpersoon.

SURFFilesender

Met SURFFilesender kun je (grote) bestanden verzenden via een webbrowser. Het is vergelijkbaar met Wetransfer met het verschil dat bij FileSender de bestanden worden verzonden en opgeslagen via Nederlandse servers. 

SURFfilesender

Een dienst waarmee  (grote) bestanden veilig verzonden worden via de webbrowser. 
Log in Log in met ULCN account.

Andere tools om bestanden te delen

Heb je een dienst gevonden waarmee je bestanden kunt delen of verzenden en vind je de betreffende dienst hier niet? Dan heb je mogelijk toegang tot die dienst via SURFconext. SURFconext is onderdeel van SURF, een coöperatieve vereniging voor het Nederlands onderwijs en onderzoek. SURFconext biedt toegang tot ruim 50 tools en ondersteunde ICT-diensten van derden. Je hebt toegang tot die diensten en tools met je ULCN-account. Als je zelf een bepaalde dienst veel gebruikt, kan deze mogelijk gekoppeld worden aan SURFconext. Voor meer informatie kun je terecht bij je informatiemanager.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.