Universiteit Leiden

nl en

Oriëntatie op de arbeidsmarkt

Het grootste deel van de gepromoveerden vindt na hun promotie een nieuwe functie buiten de universiteit, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven of bij een maatschappelijke organisatie. Een wetenschappelijke carrière is dus niet vanzelfsprekend. Het is daarom belangrijk om op tijd na te denken over uw vervolgstap na afronding van uw promotie.

Loopbaanbegeleiding tijdens het promoveren

De universiteit raadt aan om al in het derde jaar van het promotietraject te gaan nadenken over uw verdere loopbaan. Daarvoor kunt u gebruik maken van het PhD Careerplatform en de individuele adviezen van een loopbaancoach:

  1. Bezoek het PhD Careerplatform voor zelfreflectie- en persoonlijkheidstests, online cursussen, tips en ervaringen van alumni. 
  2. Bezoek vervolgens een loopbaancoach. Samen werkt u aan de uitkomsten van de oefeningen en testen. In één tot drie individuele sessies helpt de coach u de verworven inzichten om te zetten in een concreet actieplan.

Postdoc

Als u na het afronden van uw proefschrift een carrière in de wetenschap ambieert, dan is solliciteren op een postdoc-functie een logische vervolgstap. Op basis van een tijdelijk contract verricht u wetenschappelijk onderzoek. 

Fellowship

Sommige faculteiten bieden gepromoveerde, getalenteerde onderzoekers, die zich graag verder willen specialiseren, de mogelijkheid van een research fellowship. Dit stelt u in staat om op hoog niveau wetenschappelijk onderzoek binnen een onderzoeksprogramma te verrichten. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden van het leading fellows postdocs programme.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.