Universiteit Leiden

nl en

Tanja Masson-Zwaan bij Radio Weetlust: van wie is de maan?

Universitair docent ruimterecht Tanja Masson-Zwaan was te gast bij Radio Weetlust van de Leidse radiozender Sleutelstad FM. Ze sprak daar onder meer over van wie de maan eigenlijk is en waarom we er allemaal zo graag heen willen.

Tanja Masson-Zwaan

'De maan is van niemand en van ons allemaal', zegt Masson-Zwaan in het radioprogramma. 'Dat staat vastgelegd in het ruimteverdrag uit 1967. Niemand mag de maan in eigendom hebben. Dat leidt soms tot problemen: Een particuliere Amerikaan zei ooit geen partij te zijn van het verdrag en ging stukjes van de maan verkopen voor 30 dollar. Onzin natuurlijk, een persoon is een rechtssubject van een staat. Als een staat dat verdrag tekent, moeten de rechtssubjecten zich daaraan houden.'

Wie bepaalt er eigenlijk wanneer je wat mag doen op de maan? 'Dat moeten landen samen afspreken. Er is een maanverdrag, dat gaat vooral over commercieel gebruik van hemellichamen. Er zijn maar weinig landen partij in, Nederland is een van de ondertekenaars. De belangrijkste hulpbron waar iedereen nu naar op zoek is op de maan, is water. Er is ijs op de polen van de maan. Als er genoeg water is op de maan, zou je daarmee een bemenste missie op de maan in leven kunnen houden. Je kunt er ook brandstof mee maken voor een vlucht naar bijvoorbeeld Mars. Dat scheelt weer een hoop kosten ten opzichte van een reis naar Mars vanaf de aarde.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.