Universiteit Leiden

nl en

Facilitair, Onderwijs

AI in onderwijs: informatie en ondersteuning voor FSW docenten

17 juli 2023

Sinds de lancering van ChatGPT door OpenAI eind 2022 zijn er veel zorgen in onderwijsland over de impact van deze op AI-gebaseerde chatbot. Binnen de universiteit wordt hard gewerkt aan informatievoorziening, advies en ondersteuning voor docenten. In gesprekken met SAZ en LLInC vraagt de faculteit aandacht voor zowel richtlijnen in gebruik en advies op de ontwikkelingen op de lange termijn. Een overzicht van de beschikbare informatie en ondersteuning binnen de universiteit en faculteit: 

  • Op de universitaire site AI in het onderwijs zijn relevante leestips, podcasts en kennisclips over dit onderwerp gebundeld. Over ChatGPT vind je een korte uitleg wat het is en kan, de eventuele kansen voor het onderwijs en enkele tips voor het voorkomen van fraude met ChatGPT. Informatie over ‘AI in onderwijs’-activiteiten binnen de faculteit zijn te vinden op de SOLO website. 

  • Op 20 juni 2023 vond het facultaire symposium Demystifying AI plaats. Bekijk de presentatie slides van LLInC over de basisprincipes van AI, verantwoord gebruik en uitdagingen van ChatGPT in het onderwijs. 

  • Ben je benieuwd hoe ChatGPT-proof de schrijfopdracht in jouw cursus is? Boek een adviesgesprek van een half uur met een onderwijskundige van LLInC. Neem samen de opdracht onder de loep en ontvang tips hoe je deze beter bestand maakt tegen ongewenst gebruik van ChatGPT. 

  • Komend academisch jaar organiseert SOLO in samenwerking met LLInC voor FSW docenten een maandelijkse bijeenkomst over AI in het onderwijs. Je hoort hier de laatste technologische en didactische ontwikkelingen en kan in gesprek met collega-docenten en ondersteuners over de uitdagingen en best practices in onderwijs. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 24 augustus 16.00 - 17.00. Meld je aan voor een of meerdere bijeenkomsten.  

Vragen of suggesties? Mail SOLO.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.