Universiteit Leiden

nl en

Even voorstellen...de BHV-ers van de faculteit Rechtsgeleerdheid

Maandag 7 november was het de Dag van de BHV. Een dag om extra aandacht te vragen voor de inzet van alle bedrijfshulpverleners en iedereen te laten zien hoe belangrijk BHV is voor een organisatie. We interviewden onze collega’s over hun rol als BHV'er. Je leest hun verhaal hieronder.

johan sjoerdsma
Johan Sjoerdsma

‘Ach wat leuk, op de dag van de BHV, krijgen de BHV-ers van het KOG en Sterrewacht een etentje aangeboden van de faculteit Rechtsgeleerdheid’ leest Johan hardop uit zijn inbox als ik zijn kantoorruimte op de begane grond betreed.

Hoe lang ben je al BHV-coördinator op de faculteit en wat houdt het in?
Ik was eerst gewoon BHV-er maar sinds mijn aanstelling als servicemanager ben ik BHV-coördinator geworden. Het maakt deel uit van mijn functie. Ik zet met name de oefeningen uit zoals portofoonoefeningen of de evac chair (evacuatiestoel op rupsbanden), combinatie-oefeningen en ontruimingen.

Wat zijn belangrijke regels voor een BHV-er?
Ja je hebt wat basisregels. Een paar bekende zijn:

  1. Je gaat als BHV-er nooit alleen naar een calamiteit.
  2. Eigen veiligheid eerst, dus je mag zelf nooit in gevaar komen tijdens calamiteiten.
  3. Bij twijfel altijd 112 bellen.

Wat moet je doen om BHV-er te worden?
Je start met een BHV-cursus die elke BHV-er moet volgen. Daarna doe je per jaar aan circa zes oefeningen mee, waaronder:

  • Oefening reanimatie en verbandleer
  • Oefening  Brandblussen
  • Een theoretische training/workshop met instructeur: Brand of EHBO

Wat voor soort calamiteiten komen het vaakst voor?
Het valt wel mee hoe vaak er iets gebeurt, hoor. Het varieert van flauwvallende studenten , snijwonden bij de catering, iemand die van de fiets is gevallen tot aan een aannemer die vlakbij een brandmelder een boor had gebruikt.

Wat heb je zelf aan jouw kennis van BHV?
Het wordt een automatisme. Als ik ergens ben, controleer ik altijd alle nooduitgangen. Toen ze nog klein was, verslikte mijn kind zich in een knakworstje. Ik wist direct wat ik moest doen en na de juiste handeling, floepte het stukje worst zo uit haar keel.

 

Jessie Pool
 

Sinds juni 2022 ben ik werkzaam als Universitair docent Ondernemings- en insolventierecht bij het Instituut voor Privaatrecht. Daarvoor was ik aan de faculteit verbonden als PhD-fellow. Mijn onderzoek en onderwijs bevindt zich op het grensvlak van het ondernemings- en het insolventierecht en ik richt mij voornamelijk op vraagstukken omtrent belangenafwegingen en besluitvorming. Momenteel doe ik bijvoorbeeld onderzoek naar de vraag in hoeverre er ruimte is (en moet zijn) voor maatschappelijke belangen in (internationale) insolventieprocedures, zoals het faillissement en de wettelijke schuldsaneringsregeling voor natuurlijke personen. Ik ben BHV'er sinds 2020.

Waarom ben je BHV-er geworden?
Naast een persoonlijke wens om meer opleiding te krijgen over hoe te handelen in noodsituaties, vind ik het ook leuk om samen te werken met collega's die ik normaal gesproken niet spreek tijdens mijn werk als universitair docent.

Wat zijn voordelen van BHV-er zijn?
Je kan jouw kennis over bijvoorbeeld EHBO bijspijkeren, je leert collega's van allerlei afdelingen kennen en je leert het gebouw beter kennen.

 

Esther Uiterweerd

Toen ik in 2002 startte bij de Rechtenfaculteit ben ik ook BHV-er geworden. Dit doe ik naast mijn functie als programmacoördinator van de advanced master International Children’s Rights. Daarnaast ben ik samen met mijn collega Sheena Bruce verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking, proces development, werving en certificering van de negen advanced masterprogramma’s.

Wat wordt er van jou als BHV-er gevraagd? Naast de trainingen en verplichte jaarlijkse workshop (Brandblussen of EHBO) vindt  een of twee keer per jaar ontruimingsoefening in het KOG. Ook ben ik oproepbaar voor als er een BHV-er nodig is voor EHBO of een brandalarm dat afgaat. 

Wat zijn voordelen van BHV-er zijn? Het is heel handig om het gebouw goed te kennen, we hebben een leuke groep BHV-ers waarmee we prettig samenwerken. Ook vind ik het prettig om kennis te hebben van brandbeveiliging en reanimatie. Dat is op straat toepasbaar of in je privésituatie. Mijn broer kreeg jaren geleden een hartinfarct en is daar goed doorgekomen omdat zijn vrouw BHV-er was en hem kon reanimeren. Zelf heb ik ooit op het station van Leiden EHBO verleend aan iemand na een fietsongeluk.

 

 

Wat zijn voordelen van BHV-er zijn?
Je leert veel tijdens de online modules en trainingen. Van pleisters plakken en reanimeren tot welke brandblusser je bij welk type brand je moet gebruiken. Dit is kennis die je ook buiten je werk kunt gebruiken. Zo heb ik thuis ook even gekeken of de rookmelders op de juiste plekken hangen en welke brandblusser in de keuken staat. Daarnaast leer je mensen kennen van andere afdelingen die je anders niet zo snel zou tegenkomen.

Wat zou je de collega’s op de faculteit willen meegeven? Ik denk dat sommige mensen denken dat BHV-er zijn veel tijd en energie kost en/of een (te) grote verantwoordelijkheid is, en daarom concluderen dat het niets voor hen is. Natuurlijk kost het wel wat tijd, maar dit kan prima onder werktijd. Als je BHV-er wilt worden, schrijf je vooral in met een naaste collega. Het is fijn om samen te oefenen en zelf heb ik het ook vooral erg gezellig gevonden om met elkaar de trainingen te volgen.

Yvonne Snelder

Ik ben Arbo milieu coördinator van het UFB. Sinds oktober 2017 functioneer ik als Arbo milieu coördinator annex preventiemedewerker voor de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Ik ben al decennia lang BHV-er. 

Waarom ben je BHV-er geworden?
Bij een van mijn vorige werkgevers ben ik ooit na een incident BHV-er geworden omdat ik goed bleek te handelen en het hoofd koel hield tijdens de nogal bloederige situatie. Waar je ook mee moet weten te dealen is ‘eigen veiligheid eerst’ – ik heb situaties buiten werk meegemaakt waarin ik moest besluiten om slechts beperkt te helpen omdat mijn eigen veiligheid anders in het geding kwam- en daarmee samenhangende omstanders die denken het beter weten. Aan medewerkers zou ik zeker zeggen: geef je vooral op! Het is altijd ergens goed voor.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.