Universiteit Leiden

nl en

Studenten gaan op virtuele uitwisseling naar Virginia: 'Dit is het leukste programma dat er is'

Universitair docent Dario Fazzi en postdoc Gaetano Di Tommaso zetten vorig jaar dankzij een VIS-subsidie een virtuele samenwerking met de Verenigde Staten op. En met succes: volgend jaar gaat het project in herhaling. Fazzi kijkt ernaar uit om zijn studenten opnieuw een multiculturele ervaring te kunnen bieden vanuit huis.

'We hebben een programma opgezet met het idee om bepaalde ecologische bedreigingen in deltagebieden te verkennen,’ vertelt Fazzi, die hiervoor een samenwerking aanging met het College of William and Mary in Virginia, Verenigde Saten. Samen bestudeerden ze de huidige milieuproblemen in de Amerikaanse staat, maar ook wat er dichter bij huis, in Zeeland, gebeurt. 'We vroegen de studenten zich te richten op de maatschappelijke zorgen die zijn ontstaan rond ecologische kwesties in deze delta's en de reacties van zowel lokale als nationale autoriteiten te analyseren,' legt Fazzi uit.

Interculturele uitwisseling

Fazzi kijkt positief terug op de overzeese samenwerking. ' De virtuele uitwisseling is onderdeel van een vak dat ik vroeger al gaf. Voor een van de opdrachten voegden we onze klassen samen, zodat de studenten in gemengde groepen werkten. Mijn studenten hadden daar veel plezier in en de studenten uit Virginia ook. Ze vonden vooral de interculturele uitwisseling leuk en het feit dat ze lokale kwesties konden onderzoeken vanuit een transnationaal gezichtspunt.' 

Als kers op de taart konden de Amerikaanse studenten onlangs een bezoek brengen aan Nederland. 'We kwamen allemaal bij elkaar voor een afsluitende workshop in het echt, waar we vervolgden waar we online mee bezig waren. Dat was erg leuk om te doen.'

Grote ambities

Voor het komende jaar is het plan om het programma te herhalen met dezelfde partneruniversiteit. Wel heeft Fazzi de ambitie wat aanpassingen door te voeren. 'We willen de online leerervaring van onze studenten verder verbeteren. Voor de volgende ronde gaan we ervoor zorgen dat ze meer tijd hebben om de deadlines te halen, dus misschien moeten we het programma met een week verlengen,' legt hij uit. We willen ook een aantal plekken in Zeeland filmen met een 360-graden camera, zodat studenten deze plekken beter kunnen bezoeken en beleven door middel van VR.' 

Vooroordelen uitdagen

Hoewel Fazzi vol lof is over de beurs, zegt hij dat het programma niet voor iedereen is weggelegd. 'Een virtuele uitwisseling heeft alleen zin als je denkt dat interculturele communicatie en onderwijs de colleges die je geeft verbetert. We wilden dat onze leerlingen hun eigen ideeën en vooroordelen op de proef stelden en dit bleek daar een geweldig hulpmiddel voor te zijn. Als je ook lesgeeft over onderwerpen waarbij je leerlingen in de huid van een ander moeten kruipen om hun positie in de wereld beter te begrijpen, dan is dit veruit een van de leukste en effectiefste programma's die er zijn.’ 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.