Universiteit Leiden

nl en

Ineke van der Ham benoemd tot Medical Delta hoogleraar

Als expert in ruimtelijk denken en immersieve technologieën gaat Van der Ham binnen Medical Delta bijdragen aan innovatieve oplossingen voor de zorg, in samenwerking met onder meer de TU Delft en het programma 'Healthy Society'.

Hoogleraar Ineke van der Ham richt zich op innovatieve technologieën die ingezet kunnen worden in de zorg en het onderwijs

Medical Delta is een samenwerkingsverband van TU Delft, Erasmus MC, Erasmus Universiteit, LUMC, Universiteit Leiden en vier hogescholen, met als doel technologische oplossingen voor duurzame zorg te realiseren. Ieder jaar worden er uit de betrokken instituten meerdere Medical Delta-hoogleraren benoemd. Dit jaar is Ineke van der Ham, hoogleraar Technologische Innovaties in de Neuropsychologie aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) van de Universiteit Leiden, een van de nieuwe Medical Delta-hoogleraren.

Ruimtelijk denken en innovatieve technologie

Professor Ineke van der Ham onderzoekt ruimtelijk denken in zowel fysieke als virtuele omgevingen. Haar expertise ligt bij ruimtelijke vaardigheden, waaronder navigatievermogen, en ze richt zich op innovatieve technologieën die ingezet kunnen worden in de zorg en het onderwijs. Virtual reality en serious gaming spelen een belangrijke rol in haar onderzoek, waarbij deze technologieën worden gebruikt om cognitieve functies en prestaties te meten en te trainen. Binnen Medical Delta is Van der Ham betrokken bij het Medical Delta 'Healthy Society' programma.

Uitwisseling en samenwerking

Binnen dit programma zal Van der Ham samenwerken met professor Machiel van Dorst, hoogleraar Environmental Behaviour and Design aan de TU Delft, die eveneens benoemd is tot Medical Delta-hoogleraar. Van Dorst brengt expertise in op het gebied van omgeving en gezondheid, vanuit een omgevingspsychologisch en stedenbouwkundig perspectief. Dit sluit aan bij het bestaande onderzoek binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen naar gezondheidsgedrag en de samenhang daarvan met de directe omgeving.

Van der Hams kennis over de psychologische aspecten van immersieve technologie vormt een waardevolle aanvulling op de expertise binnen de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, waar innovatieve technologieën in stedenbouw en architectuur sterk in opkomst zijn. De samenwerking tussen beide hoogleraren zal niet alleen leiden tot gecombineerd onderzoek, maar ook bijdragen aan onderwijsprogramma’s, waarbij studenten kunnen profiteren van een multidisciplinaire aanpak door uitwisselingen van colleges en studentprojecten.

Duurzame zorg

Ook Judith Rietjens, Professor of Design for Public Health aan de TU Delft, gaat bij de sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie in Leiden aan de slag om de transitie van zorg voor mensen naar zorg door mensen te helpen vormgeven, met aandacht voor samenredzaamheid, passende zorg en technologie. Ze verbindt haar expertise in ontwerp, public health en besliskunde met psychologisch onderzoek naar kwaliteit van leven, ziektebeleving en communicatie. Vanuit haar Medical Delta-leerstoel zal ze bruggen bouwen tussen disciplines, universiteiten en maatschappelijke partners om te werken aan persoonsgerichte en duurzame zorg.

Conferentie Gezondheid en Innovatie in Zuid-Holland: ‘Actie in de delta’

Zuid-Holland heeft een groot aantal kennisinstellingen en bedrijven met een wereldwijde reputatie op het gebied van health and life sciences, maar ook veel maatschappelijke vraagstukken als het gaat om gezondheid en innovatie.

Universiteiten, UMC’s, hogescholen, mbo’s, gezondheidsinstellingen, overheden en bedrijven bundelen op 8 april hun krachten binnen het regionale ecosysteem voor gezondheid en innovatie tijdens de werkconferentie ‘Gezondheid en Innovatie in Zuid-Holland: Actie in de delta’. De middag wordt afgesloten met de benoeming van nieuwe Medical Delta-hoogleraren en lectoren.

De werkconferentie vindt plaats aan de TU Delft en is bedoeld voor studenten, onderzoekers, beleidsmakers, ondernemers en politici. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.