Universiteit Leiden

nl en
Medewerkerswebsite Selecteer eenheid
Je ziet nu alleen algemene informatie. Selecteer je organisatie om ook informatie te zien over jouw faculteit.

Nieuwe nationale faciliteit voor materiaalonderzoek op atomaire schaal

Dankzij een subsidie van 4,8 miljoen euro van de NWO, komt er een nieuwe nationale onderzoeksfaciliteit voor materialen op atomaire schaal. Vier natuurkundigen van de Universiteit Leiden werken mee aan dit initiatief, dat belangrijke innovaties moet opleveren onder andere voor de energietransitie.

Materialen maken op atomaire schaal vraagt om extreem gecontroleerde omstandigheden. Daarom bouwt een landelijk consortium nieuwe infrastructuur speciaal voor dit doel. Uiteindelijk moet de faciliteit ook grootschalige en industriële productie van veelbelovende materiaalontwerpen mogelijk maken.

Uniek in de wereld

‘Voor zover wij weten is dit een unieke faciliteit in de wereld’, vertelt universitair docent Semonti Bhattacharyya. ‘Met deze infrastructuur kunnen we beginnen met de productie van grote hoeveelheden hoogwaardige atomair dunne materialen, die de sleutel kunnen vormen tot toekomstige energiezuinige elektronica. Op de lange termijn resulteert dit in duurzame rekenkracht.’

‘Zodra de faciliteit operationeel is, kunnen de materialen onder gecontroleerde omstandigheden verwerkt en gecombineerd worden zonder dat er wanorde ontstaat’, vertelt universitair hoofddocent Wolfgang Löffler. ‘Ons Leidse team werkt mee aan procesinnovatie, het testen van apparaten, het ontdekken van nieuwe natuurkundige verschijnselen en toepassingen.’

Consortium National Scalable Atomic Processing Line (SAP-NL)

Het project is een samenwerking tussen onderzoekers van de TU Delft, Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, TU Eindhoven en de Universiteit Twente. De subsidie van 4,8 miljoen euro is toegekend binnen het programma Research Infrastructure van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.