
Van kwaad tot erger: wat gebeurt er als industrieterreinen slecht beveiligd zijn?
Industrieterreinen zijn ontworpen met het oog op veiligheid, maar zijn ze ook bestand tegen dreigingen van buitenaf? Nu de zorgen over de nationale veiligheid toenemen, vormen deze locaties een potentieel doelwit. Het Securdomino-project ontwikkelde een hulpmiddel om beter voorbereid te zijn op mogelijke aanvallen.
Op 20 mei vond het Securdomino symposium plaats op de Universiteit Leiden in Den Haag. Het evenement markeerde het slotstuk van het vier jaar durende project, waarbij de resultaten met trots werden gepresenteerd.
Het Securdomino-project
Het project pakt een urgent probleem aan: op grote industriële locaties kan een klein incident leiden tot een domino-effect – een keten van gebeurtenissen met een veel grotere impact dan het oorspronkelijke incident. Terwijl Europese wetgeving uitgebreide veiligheidsmaatregelen biedt om dergelijke incidenten te voorkomen, wordt beveiliging – bescherming tegen opzettelijke, kwaadwillige dreigingen – aanzienlijk minder behandeld.
Prof.Dr. Gabriele Landucci, ingenieur aan de Universiteit van Pisa, opende het symposium met een videopresentatie over het project. Hij benadrukte het belang en de urgentie van Securdomino: ‘Er bestaat momenteel geen richtlijn of hulpmiddel voor het identificeren van beveiligingsdreigingen of het beoordelen van de risico’s en domino-effecten binnen de chemische industrie. Wij hebben een tool ontwikkeld die precies dat doet: een risicoanalyse van beveiligingsdreigingen en domino-effecten op industriële locaties.’
Prof.Dr. Sanneke Kuipers, hoogleraar Crisis Governance en wetenschappelijk directeur van het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, heette de aanwezigen eveneens welkom. Ze onderstreepte het belang van gelijke bescherming voor alle EU-burgers: ‘Wij geloven dat dit project een positieve impact kan hebben op bestaande industriële locaties en kan bijdragen aan hun veiligheid en beveiliging. We ontwikkelen een tool waarmee je het risico van aanslagen en keteneffecten binnen de chemische industrie kan analyseren. Het project heeft echt als doel om een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Door een integrale benadering van veiligheid te omarmen, adresseren we een tot nu toe onderbelicht gevaar in risico management.'
-
Prof. Dr. Sanneke Kuipers verwelkomt de gasten van het symposium -
Prof.Dr. Gabriele Landucci geeft een software demonstratie met DataCH -
Walk-in lunch -
Deelnemers bekijken de software demonstratie
De Universiteit Leiden werkte voor dit project samen met University of Pisa, DataCH technologies, Crisisplan BV en ARPAT. Gezamenlijk ontwikkelden ze een hulpmiddel waarmee kwetsbaarheden en risico’s op industrieterreinen in kaart kunnen worden gebracht. Naast wetenschappers op het gebied van crisisbeheersing, chemical engineering en risico analyse waren er ook deelenemers uit de praktijk aanwezig. Experts van verschillende veiligheidsregio's, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de arbeidsinspectie, het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) - partijen voor wie dit hulpmiddel zeer waardevol kan zijn in het verbeteren van de bescherming van hun faciliteiten. Ook vertegenwoordigers van een aantal chemie bedrijven uit de haven van Rotterdam-Rijnmond namen deel.
Demonstratie van de software
Tijdens het symposium werden demonstraties gegeven van de software die als hulpmiddel kan worden ingezet. Hiervoor zijn drie locaties als casestudy gebruikt: twee in Toscane (Italië) en één in Nederland. De software stelt industrieterreinen in staat om risico’s vooraf te analyseren en hun beleid daarop af te stemmen.
Belangrijke kenmerken van de software:
- Identificatie van mogelijke routes en aanvalsscenario’s voor terroristen
- Visualisatie van de impact van explosies, vuurwapengeweld en andere aanvallen
- Inspecties met drones via luchtfotografie
- 3D-reconstructie van de fabriek en installaties
- Integratie van real-time gegevens
- Risicoanalyse op basis van waarschijnlijkheid en impact
Het symposium werd afgesloten met een presentatie door Leendert Gooijer (Veiligheidsanalist bij het RIVM) en Meke den Hollander (Strategisch adviseur bij NCTV), die lieten zien hoe de stap van risicoanalyse naar beleidsimplementatie in Nederland wordt gemaakt.
Het Securdomino-project benadrukt de dringende noodzaak om veiligheid en beveiliging integraal te benaderen op risicovolle industriële locaties. Door geavanceerde technologie te combineren met praktische risicoanalyse en beleidsinzichten, biedt het project een allesomvattende aanpak om cascaderende rampen te voorkomen en de industriële weerbaarheid van Europa te versterken.