Universiteit Leiden

nl en

Promotie

“All the aids which a beginner needs”: James Summers’ (1828-1891) research on Chinese grammar

  • W. Chen
Datum
donderdag 15 juni 2023
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. R.P.E. Sybesma
  • Prof.dr. H. Klöter (Humboldt Universität Berlin)

Samenvatting

James Summers (1828-1891) is the first British professor who conducted systematic research on Chinese grammar.  This dissertation provides a complete picture of his research on Chinese grammar throughout his publications. It further brings Summers to prominence in the historiography of linguistics. By tracing which and whose ideas inspired him and who he, in turn, influenced, this study identifies his position relative to other linguists. The dissertation claims that Summers was able to integrate the research of his predecessors and arrange their findings and conclusions in his own clearly pedagogically oriented research, abandoning the purely theoretical conclusions to help his students learn Chinese efficiently.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.