Universiteit Leiden

nl en

Waarom we moeten oppassen met het woord 'femicide'

De term 'femicide' wordt steeds vaker gebruikt door de Nederlandse Media. Marieke Liem, hoogleraar Sociale Veerkracht en Veiligheid bij het Institute of Security and Global Affairs, vertelt bij de VPRO waarom we de term moeten vermijden totdat er een duidelijke definitie is.

Steeds vaker besteden Nederlandse media aandacht aan ‘femicide’, het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn. In Nederland worden gemiddeld 43 vrouwen per jaar omgebracht. In de periode 2017–2021 is bij bijna 6 op de 10 vermoorde vrouwen de vermoedelijke dader de partner of ex-partner, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens Marieke Liem moeten we het gebruik van de term vermijden vanwege de onduidelijkheid van het fenomeen.  ‘Als we het over moord op vrouwen hebben, welke soorten moord zijn er dan allemaal? Ik ben als wetenschapper voor nuance en het beestje bij de naam noemen. Laten we wegblijven bij die term femicide totdat we een hele duidelijke definitie hebben want die ontbreekt nu.’

Voordat we preventiemaatregelen kunnen creëeren moet men eerst duidelijk hebben wat we willen voorkomen. 'Het klakkeloos overnemen van een parapludefinitie uit een Latijns-Amerikaanse context komt wetenschappelijk onderzoek niet ten goede. Sommigen bestempelen vrijwel alle moorden op vrouwen als femicides, terwijl andere landen geen enkele femicidezaak lijken te kennen. Zijn illegale abortussen met dodelijke afloop ook femicide? Dat verschilt per land en institutie. Soms wordt alleen partnerdoding van vrouwen door hun mannelijke (ex-)partners als ‘echte’ femicide gezien. Hoe achterhaal je of de dader een specifiek misogynistisch motief heeft? Dit maakt het moeilijk om de aard en omvang van fataal geweld tegen vrouwen te kunnen inschatten’, aldus Marieke Liem. 

Lees het volledige artikel op de website van de VPRO.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.