Universiteit Leiden

nl en

Samenwerkingstools

Er zijn bij de universiteit diverse mogelijkheden om virtueel samen te werken met collega's binnen of buiten de universiteit. Denk hierbij aan het delen van informatie of het samenwerken aan documenten. Afhankelijk van jouw doelstellingen kun je kiezen uit verschillende samenwerkingstools.

Workgroups

Een workgroup is een gezamenlijke folder op de netwerkschijf (meestal de J-schijf). De workgroup kan beschikbaar gesteld worden voor een speciaal doel of een speciale groep en is alleen toegankelijk voor de leden van die groep. Het biedt de mogelijkheid om documenten te bewaren en te delen met collega's van andere afdelingen.

De workgroup is alleen toegankelijk vanaf een fysieke universitaire werkplek of via de Remote Werkplek. Je kunt een workgroup aanvragen via het ISSC.

Microsoft Teams

Wil je meer dan alleen documenten delen? Of wil je dat de samenwerkingsomgeving ook beschikbaar is buiten de universitaire werkplek? Met Microsoft Teams kun je overal met elkaar samenwerken. Je kunt chatten, vergaderen, bellen en samenwerken en samen in bestanden werken. Lees meer over samenwerken in MS Teams.

Sharepoint teamsite

In sommige gevallen kan het gebruik van een Sharepoint teamsite nodig zijn. Via een teamsite kun je documenten delen, mededelingen plaatsen, takenlijsten bijhouden en een discussieforum inrichten.

Een Sharepoint teamsite is buiten de universiteit alleen toegankelijk met je ULCN-account. Je kunt via het ISSC een Sharepoint teamsite aanvragen. Degene die de teamsite aanvraagt, wordt administrator en kan zelf andere deelnemers toevoegen.

Virtual Research Environments

Een Virtual Research Environment (VRE) is Sharepoint teamsite die specifiek bedoeld is voor samenwerkende wetenschappers. Je kunt als onderzoeker alle benodigde documenten en onderzoeksdata op een overzichtelijke manier beschikbaar stellen aan teamleden of vakgenoten van andere universiteiten. Daarnaast kun je via de VRE ook documenten gezamenlijk bewerken en gebruikmaken van wiki's, blogs, gedeelde kalenders en discussielijsten.

Je kunt een VRE aanvragen via een vakreferent van de UBL. Zij zullen met jou gaan kijken of jouw onderzoeksproject in aanmerking komt voor een VRE en je verder begeleiden. Meer informatie over VRE's vind je op de website van Universiteitsbibliotheek.

Andere samenwerkingstools

Heb je een dienst gevonden waarmee je kunt samenwerken met collega's binnen het hoger onderwijs en vind je de betreffende dienst hier niet? Dan heb je mogelijk toegang tot die dienst via SURFconext. SURFconext bied je toegang tot ruim 50 tools en ondersteunden ICT-diensten van derden. Je hebt toegang tot die diensten en tools met jouw ULCN-account. Als je zelf een bepaalde dienst veel gebruikt, kan deze mogelijk gekoppeld worden aan SURFconext. Voor meer informatie kun jeterecht bij jouw informatiemanager.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.