Universiteit Leiden

nl en

Vergoedingen en declaraties

De kosten die je maakt voor je werk krijg je in bepaalde gevallen (deels) vergoed. Bijvoorbeeld materiële onkosten, maar ook reiskosten voor woon-werkverkeer en voor dienstreizen. Bekijk de mogelijkheden.

Onkosten declareren

Heb je kosten gemaakt voor je werk? Dan kun je deze materiële kosten in bepaalde gevallen declareren.

 • Onkosten declareren doe je via Self Service.
 • Dien je declaraties in het lopende kalenderjaar in, maar uiterlijk 3 maanden na afloop van het kalenderjaar.
 • Zorg ervoor dat je je betaalbewijzen in de vorm van bijvoorbeeld originele bonnen digitaal bij de hand hebt. 
 • Je activiteitenhouder en je budgethouder moeten in alle gevallen je declaratie goedkeuren. 

Declaratie indienen

Gebruik je geen universitaire computer, ga dan naar Remote werkplek om in te loggen in Self Service.

Je krijgt een vergoeding voor de reiskosten woon-werkverkeer. En je kunt bovenop de reiskostenvergoeding profiteren van een fiscaal voordeel. De reiskostenvergoeding bestaat uit:

 1. Vergoeding woon-werkverkeer
  In 2022 zullen we helaas nog grotendeels thuiswerken. Omdat je op dagen dagen dat je thuiswerkt geen recht hebt op reiskostenvergoeding, krijg je in 2022 niet meer automatisch de tegemoetkoming reiskosten uitbetaald.

  De universiteit geeft echter wel graag een vergoeding voor dagen waarop je naar je werkplek reist. Omdat niet te voorspellen is welke dagen dat zijn, kun je de reisdagen declareren door het reisrooster op het Serviceplein in te vullen.
   
 2. Verrekening reiskosten vanuit het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden
  In 2022 mag iedereen vanaf 1 februari voor daadwerkelijke reisdagen bovendien weer (aanvullende) kilometervergoeding aanvragen via het keuzemodel arbeidsvoorwaarden. Deze kilometervergoeding wordt dan met terugwerkende kracht berekend vanaf 1 januari 2021.

Fiets je naar werk, of gebruik je je fiets om naar het bus- of treinstation te fietsen? Dan kun je de aankoop, de verzekering en het onderhoud van je fiets verrekenen via het keuzemodel arbeidsvoorwaarden.

Als je een binnenlandse dienstreis of buitenlandse dienstreis maakt, heb je recht op een vergoeding van de reis- en verblijfkosten. 

Werk je voor de universiteit, maar ben je niet in dienst? Dan kun je nog steeds bepaalde materiële kosten declareren. Je kunt hiervoor een digitaal declaratieformulier invullen. Van alle zaken die je wilt declareren, moet je een betaalbewijs bijvoegen. Scan je bonnen dus vantevoren. De activiteitenhouder en de budgethouder van de afdeling waarvoor je werkzaam bent moeten je declaratie goedkeuren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.